eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Júniusban szűnhet meg a rendkívüli jogrend - a nap hírei

Az országos tisztifőorvos szerint mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt a fertőzésekben az elmúlt napokban. Júniusban szűnhet meg a járvány miatt érvényben levő rendkívüli jogrend. Munkahelyteremtő bértámogatási program indul, amely 70 ezer ember munkába állását segítheti. A nap legfontosabb hírei május 18-án.

Mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt a fertőzésekben az elmúlt napokban - jelentette ki az országos tisztifőorvos.Müller Cecília ezért a szabályok fokozott betartására hívott fel a kijárási korlátozások feloldása után is. Újabb 11 idős, krónikus beteg halt meg koronavírus-fertőzés miatt, ezzel 462-re nőtt az elhunytak száma. A kormányzati információs portál adatai szerint 3 535 embernél azonosították a kórokozót. 568 beteget ápolnak kórházban, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen, ugyanakkor 1 400-an meggyógyultak.

Júniusban szűnhet meg a járvány miatt érvényben levő rendkívüli jogrend, az erre vonatkozó törvényjavaslatot még ebben a hónapban beterjesztheti a kormány - közölte az igazságügyi miniszter. Varga Judit Facebook-bejegyzésében bírálta az ellenzéket, amely szerinte nyugat-európai politikai vezetőkkel és a liberális médiával közösen a legképtelenebb vádakkal illette a kormányt. Közben a Demokratikus Koalíció már most benyújtott egy indítványt, amelyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény visszavonását kezdeményezi.

Munkahelyteremtő bértámogatási program indul nyolcvan milliárd forintos keretösszeggel, amely 70 ezer ember munkába állását segíti - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.Bodó Sándor elmondta: a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól, a programban részt vevő munkavállalóknak így 9 hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása.

A változó kamatozású hiteleknél módosulhat a fizetendő részlet a törlesztési moratórium alatt és után is - hívta fel a figyelmet a nemzeti bank. A fix kamatozású hitellel rendelkező adósoknak nincs ilyen kockázatuk. Esetükben a futamidő lesz hosszabb a moratórium miatt.

Legkésőbb szerdától már Pest megyében is minden járaton - a Budapestet érintőkön is - visszaáll az első ajtós felszállási rend - közölte a Volánbusz. A társaság Budapestet és Pest megyét nem érintő helyi és helyközi járatain már május 11. óta lehet újra menetjegyet vásárolni az autóbusz-vezetőktől.

Az új koronavírus-járvány elleni küzdelemről tárgyal a kedd délelőtti videokonferencián a visegrádi országok kormányfőivel a német kancellár. A virtuális tanácskozás az eredetileg áprilisra, Angela Merkel részvételével tervezett V4 csúcstalálkozót helyettesíti.

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. A javaslat szerint az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet a 2021-ben kezdődő hétéves, uniós költségvetés részeként használnak fel.

Több mint két hónap után újraindult Olaszországban a mindennapi élet és a gazdaság. Giuseppe Conte miniszterelnök az enyhítések ellenére az óvintézkedések betartására is felhívta a figyelmet. Újranyitott a kereskedelem, a vendéglátás, és ez az első nap, hogy az olaszok engedély nélkül elhagyhatják lakásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×