eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: 264 fertőzött egészségügyi dolgozó van most

Még nem dönt el az ott alvós nyári táborok sorsa - hangzott el a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiderült, hogyan lehetséges a rokonlátogatás, illetve hogy lehet-e súlyosabb a járvány második hulláma az elsőnél.

16 fővel, 3535-re nőtt a magyarországi - ismert - koronavírusosok száma, de ismét két számjegyű a halálos áldozatok számának növekedése, már 462 család gyászol. 1400-an viszont már élve megszabadultak a fertőzéstől, az aktív esetek száma 1673, közülük 46-an vannak súlyos állapotban. A friss számok ismeretében tanácskozott hétfőn az operatív törzs, majd 11 óra után előállt közlendőivel.

Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős parlamenti államtitkár a tájékoztatón elmondta, 2,6 millió emberhez jutottak el korábban a rezsiutalványok, összesen 22,5 milliárd forint értékben, 97 százalékát pedig már fel is használták.

Ezt követően elmondta,

május 31-ig használhatók fel a még bent rekedt rezsiutalványok,

a postákon van lehetőség beváltani őket, de Fónagy János külön kérte, hogy fiatalabb családtagok és a nyitás utáni órákban jelentkezzenek ezekkel.

Az utalványok gáz- és villanyszámla kiegyenlítésére használhatók fel, de nem névre szólóak, ezért mindenki odaadhatja rászorulóbb embertársának.

További kérdéseket a 1818-as telefonszámon lehet feltenni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón a fent megismert számok felsorolása után közölte, a most elhunytak száma jelentősnek tekinthető. Kórházban már csak 568-an fekszenek a fertőzöttek közül.

Nyomatékosította: enyhe emelkedés van a járványszámokban, de folyamatosan követik az adatokat, a lakosság viszont "legyen résen".

Elmondta még, minden 100 ezer lakosra 36,2 fő fertőzött jut Magyarországon.

Bejelentette, hétfőtől az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe, lehet tervezhető műtéteket végezni, a krónikus és kúraszerű ellátások és a nem népegészségügyi szűrések is újraindulnak, minden esetben telefonon kell először egyeztetni az orvossal. Részletek erről és a kórházi ágyak visszaállításáról ITT.

A táborok szervezése is elkezdődhetett,

a járványügyi helyzet azonban az ott alvós táborokat még befolyásolhatja.

"Csakis egészséges gyermek és személyzet legyen a táborokban, a vonatkozó jogszabályok is szükségessé teszik ezt. Ha a táborban lesz valaki beteg, akkor elkülönítőre van szükség, értesíteni kell a tábort ellátó orvost és a szülőket is."

Minden tábort megelőzően rovar-, rágcsálóirtásra van szükség, és fokozottan kell figyelni a kémiai anyagok - például fertőtlenítők - tárolására a helyszínen. A szabadtéri tevékenységeket kell előnyben részesíteni.

Konyha: ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a közétkeztetésben máskor, a higiéniára fokozottan ügyelni kell. Alkoholbázisú kézfertőtlenítő szükséges.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, feloldották az egész országban a kijárási korlátozásokat, így a fővárosban is minden üzlet nyitva lehet, ezeket újból felsorolta - kategórián belül. Az új szabályok részletei ITT.

A kijárási korlátozások számainak összesítése:

bő 50 ezer kijárási szabálysértési ügynél intézkedtek a rendőrök.

26 555 szabálysértés valóságosan megtörtént, 16 ezer helyszíni bírságra és több mint 11 ezer feljelentésre volt szükség. Karanténsértés 27 esetben volt az elmúlt 24 órában.

Büntetőeljárások: 94 esetben volt szükség rémhírterjesztés gyanúja miatt feljelentésre.

Kérdések

- Fertőtlenít-e az UV-C?

- Nagyon rövid távolságon hat az UV-lámpa, ez csak kiegészítő kezelésként használható.

- Újranyitó üzletek: hogy tartatják be a szabályosságot?

- Az üzlet üzemeltető a felelős.

- Hogyan zajlik a kórházi ágyak felszabadítása az általános ellátásba?

- A korábban a koronavírusos betegek céljára elvett ágyak egyharmadát visszaadjuk a hagyományos egészségügy számára a már ismertetett módon.

- Ha valakiről most derül ki, hogy koronavírus-pozitív, mit tegyen?

- Kötelező 14 napos házi karantén, ha enyhe tünetes vagy tünetmentes, ha tünetei vannak, telefon az orvosnak.

- Augusztus második felében van-e realitása a nagy zenei fesztiváloknak?

- Erre nem lehet pontos választ adni. Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, fokozatosan állhatunk vissza a régi életre. Ha a járványügyi helyzet engedi, nem akadályozzuk meg ezeket.

- Lehet-e rokont látogatni busszal, vonattal?

- Igen. Maszkot kell húzni. Csakis egészségesek találkozzanak!

- A WHO regionális igazgatója azt mondta, télen visszatér a járvány és súlyosabb is lehet. Igaz-e ez?

- Ez lehetséges. Ez is egy forgatókönyv, éppen ezért bárhogyan is tér vissza a járvány, mindenképpen résen kell lenni és a járványügyi biztonságot fenntartani. Ezért tartjuk fenn az intenzív terápiás ágyak egy részét.

- Mi az az esetszám, amikor újra be kell vezetni korábbi védekező intézkedéseket?

- Nincs egy-egy szám.

- Ellenőrzik-e az emberek közterületi távolságtartását?

- A védelmi intézkedések megsértése szabálysértés. Nem a szankcionálás, hanem a szabálykövetés a cél.

- Aktuálisan hány fertőzött eü-dolgozó van?

- Az összes igazolt esetből 264 aktív fertőzött eü-dolgozó van. A járvány kezdete óta 500 főnél igazoltuk a pozitivitás, ez 14 százalékos arányt jelent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×