eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pest megyében hétfőtől enyhítik a korlátozásokat - a nap hírei

A magyar koronavírus-törvényről vitázott az Európai Parlament, a kormányfő által megbízott igazságügyi miniszter nem szólalhatott fel. Pest megyében hétfőtől enyhítik a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat, a fővárosról viszont egyelőre nem döntött a kormány. Budapestet érintő korlátozások enyhítését sürgette a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei május 14-én.

A magyar koronavírus-törvényről vitázott az Európai Parlament, az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt, az általa megbízott Varga Judit igazságügyi miniszter pedig nem szólalhatott fel a vitában. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyarországi helyzet aggodalomra ad okot, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem tartalmaz világos időkorlátot, és szélesebb körű felhatalmazást ad a kormánynak, mint más tagországokban. A magyar igazságügyi miniszter az európai parlamenti képviselőknek küldött levelében hangsúlyozta: a kifogásolt intézkedések megfelelnek az európai alapelveknek. Varga Judit nem vehetett részt a vitán, mert az EP-elnöke csak a kormányfőnek adott volna felszólalási lehetőséget. A tárcavezető az InfoRádióban jogsértőnek nevezte az eljárást. A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte: ezek az eljárások csak arra jók, hogy rontsák az unió megítélését.

Pest megyében hétfőtől enyhítik a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat, a fővárosról viszont egyelőre nem döntött a kormány.A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Budapest ügyében az érintett polgármesterek és a járványügyi szakemberek véleményének ismeretében az operatív törzs határoz még a héten. Gulyás Gergely elmondta, hogy Pest megyében hétfőtől maszk viselése mellett megengedett a vendéglátóhelyek zárt részében való tartózkodás, emellett kinyithatnak a játszóterek, és fogadhatnak vendéget a szállodák és panziók. Szólt arról is, hogy ha nem romlik a helyzet, akkor június vége felé vissza tudja adni a rendkívüli veszély-helyzetre vonatkozó felhatalmazást a kormány. Azt is közölte: június 2-ig biztosan marad a digitális oktatás.

A fővárost érintő korlátozások enyhítését sürgette a főpolgármester.Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóján bejelentette: a hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként. Hozzátette: napirenden van a kerületi parkok és sportpályák megnyitása is. Ha pedig szeptemberben újra kinyitnak az iskolák, azt javasolja a kormánynak, fontolják meg, hogy csúsztatják a reggel 8-as iskolakezdést, hogy a tömegközlekedésben se alakuljon ki nagy tömeg.

Nyugvó szakaszba érkezett a koronavírus-járvány, sőt egyes helyeken csökkenés is látható - mondta el az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismertette a járvány adatait is, amely szerint reggelre újabb 6 idős, krónikus beteg halt meg, ezzel 436-ra nőtt az elhunytak száma. Ugyanakkor 1.169-en meggyógyultak. Eddig 3.380 embernél azonosították a kórokozót.

Minden kórháznak legalább tíznapi készlet áll rendelkezésre védőfelszerelésekből - erősítette meg kormányzati tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: az intézmények naponta adhatják le az igényléseiket a további eszközökre. Szólt arról is, hogy már majdnem 5 ezer lélegeztetőgép van a kórházakban és a beszerzésekkel ezek száma 9 ezerre növelhető, ami a járvány esetleges második hullámában szükséges lehet.

Szombat estére módosították az országos koronavírus-tesztelés zárási idejét a szűrést végző orvosképző egyetemek. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint még 1.200 ember részvételére van szükség ahhoz, hogy országosan és regionálisan is reprezentatív legyen a felmérés eredménye. Az eddig végzett 8276 tesztből kettő lett pozitív.

Jövőre öt háromnapos és egy négynapos hosszú hétvége lesz, és csak egy munkanapot kell majd szombaton ledolgozni. A Magyar Közlönyben megjelent a jövő évi munkanap-áthelyezésekről szóló rendelet. Eszerint a munkanapok átrendezése egyedül a szenteste miatt lesz indokolt, december 24-ét két héttel korábban, december 11-én kell majd ledolgozni. Négynapos ünnep csak a húsvét lesz. Három napos hosszú hétvégét hoz a pünkösd, mindenszentek és karácsony. Emellett március 15. is hétfőre, augusztus 20. pedig péntekre esik.

Több légitársaság is újraindítja budapesti járatait júniusban, egyelőre csökkentett járatszámmal. Eddig a British Airways londoni, az Eurowings stuttgarti, a Jet2 Leeds-i és manchesteri, a Qatar Airways dohai és a Swiss zürichi járata indul újra, és az Emirates is tervezi a dubaji összeköttetés újraindítását. Májusban a Wizz Air és a KLM közlekedtette járatait. A Budapest Airport speciális intézkedésekkel készül az utasforgalom lassú felfutására.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×