INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

karácsony gergely

rakpart

budapest

koronavírus

Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében.

Újabb területet nyitnak meg a gyalogosoknak Budapesten

Infostart

Karácsony Gergely főpolgármester szerint el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen.

A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be a főpolgármester online sajtótájékoztatóján.

Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot - mondta a főpolgármester megjegyezve, hogy a Margitsziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz. Hangsúlyozta: el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen.

"Az ami jár a vidéki települések polgárainak, az jár a budapestieknek is. Semmi nem indokolja azt, hogy a budapestieket büntesse a kormány, akár politikai szándékból, akár csak egyszerűen politikai gyávaságból" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely szerint a lakossági fertőzöttség annyira alacsony, hogy az bizakodásra ad okot, és lehetővé teszi az újranyitást az országban.

A nyitást a kormánnyal együttműködve szeretné végigvinni

- jelentette ki.

A főpolgármester úgy fogalmazott: a főváros újranyitás abból "a tényből indul ki, hogy Budapesten járvány nincs, de járványveszély van". Reményei szerint a kormány mihamarabb meghozza azt a döntés, amely a folyamatot elindítja - mondta.

Karácsony Gergely kijelentette, a kormánynak semmi oka nincs arra, hogy "gyáván az önkormányzatok szoknyája mögé bújjon". A kormány, politikai hatalma ellenére, képtelen önállóan meghozni azt a döntést, amit minden általuk ismert adat indokolttá tesz, hogy elindítsák Budapesten az újranyitást - tette hozzá.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a választási programjában is szerepelt az, hogy a nyár közeledtével a pesti alsó rakpartot hétvégenként megnyitják a gyalogosok előtt.

Kérdésekre válaszolva közölte, napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel.

Elmondta,

feltehetően június elején ülésezik majd a fővárosi közfejlesztési tanács.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy reményei szerint hamarosan be tudják mutatni azt az applikációt, amely egyfajta segítséget nyújt majd a zsúfolt közterületek elkerülése érdekében a fővárosiaknak.

Közölte,

a közösségi közlekedés az érettségik után is teljes kapacitással működik majd tovább.

Karácsony Gergely szólt arról, hogy azok a polgármesterek, akikkel beszélt - kormánypártiakat is beleértve - mindenki az újranyitás pártján áll

A főpolgármester csütörtökön előzőleg a Facebook-oldalán reagált a kormányinfón elhangzottakra, és akkor is jelezte, Budapesten el kell kezdeni a nyitást. Karácsony Gergely bejegyzésében azt kérdezi, hogy amikor erről "Budapest Restart", javaslatok a főváros felelős újranyitás" címmel ír programot, "annak melyik szavát nem értik?"

"A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb" - fogalmazott a főpolgármester.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti online sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is. Azt mondta, a kormány azt kérte a főpolgármestertől és a kerületi polgármesterektől, hogy csütörtök délután 3 óráig nyilvánítsanak véleményét arról, milyen döntést hozzon a kormány. Ezután a kormány virológusokkal egyeztet, majd az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban - ismertette. Hozzátette: sok fővárosi polgármester egyértelműen véleményt nyilvánított; Karácsony Gergely főpolgármester levelét megkapták és "túllépve annak sajátos stílusán", azt látják, hogy a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja. A döntés felelősségét a kormány vállalja - jelentette ki Gulyás Gergely.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018