eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

EP-vita Magyarországról: kritikusai és támogatói is akadtak a magyar kormánynak

A magyar demokráciáról és a járványhelyzetben hozott intézkedésekről vitatkoztak csütörtökön az Európai Parlamentben.

A magyar koronavírus-veszélyhelyzeti intézkedésekről és a demokráciáról tartottak vitát az Európai Parlamentben, úgy, hogy nem engedték felszólalni a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyi minisztert, aki ezért beszédének szövegét a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra.

A vitaindítóban a soros elnök Horvátország minisztere, Nikolina Brnjac azt mondta: a tagállamok önálló fellépése szükséges volt a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezéshez, ám mivel ezek egy része kihat a demokráciára, az alapjogokra és a jogállamiságra, elkerülhetetlen, hogy ezen intézkedések időben korlátozottak, arányosak legyenek és kontroll alatt álljanak.

"Magyarország esete aggodalmakra ad okot, mert a veszélyhelyzettel kapcsolatban úgy tűnik, hogy sokkal szélesebb helyzetben alkalmazták az intézkedéseket, mint más államokban és nincs időkorláthoz kötve"

- mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a felhatalmazási törvény kapcsán.

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő szerint aggodalomra ad okot, hogy a képviselők 90 százaléka nem tudott részt venni a vitán.

"A magyar kormány részvételét az Európai Parlament elnöke nem segítette, annak ellenére, hogy az ügyrendi szabályok ebben nem akadályozták. Az online részvételt pedig teljesen kizárták, miközben az áprilisi plenáris ülésen a szocialista és liberális frakciók vezetői a kivetítőkön szólalhattak fel.

Most ez miért nem lehetséges a magyar kormány számára?"

- sérelmezte a fideszes képviselő.

Gunnar Beck, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja kiemelte: a magyar parlament folyamatosan ülésezik, miközben az európai parlamentbe a képviselők többsége a járványhelyzet miatt nem tud bemenni. "A kétszínűség bűnébe nem Magyarország esett, hanem az Európai Unió" – fogalmazott a politikus.

A vitában többen szóvá tették, hogy folytatni kellene Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást, amelyet a járványhelyzet miatt függesztettek fel, illetve, hogy vissza kellene tartani, vagy jogállamisághoz kellene kötni a Magyarországnak járó uniós pénzeket.

"A Fidesz mindig egy kicsit tovább megy. Szerintem direkt teszik, hogy más országok és kormányok is kövessék ezt az utat" – mondta a svéd Malin Björk, az Egységes Európai Baloldal Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport tagja. Gwendolin Delbos-Corfield zöldpárti képviselő szerint a magyar kormány hátat fordít a demokráciának, míg Ramona Strugariu, a Renew Europe képviselője az európai értékektől való elfordulásról beszélt. Birgit Sippel, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének tagja szerint a magyar kormány a vírus helyett az ellenzékkel és a civil szervezetekkel számol le.

"Vannak itt olyan intézkedések is, amelyek például az olasz Conte kormány részéről legalább nem ennyire jogszerűek, ott is rendeletekkel kormányoznak, leépítve a demokráciát. Magyarországon a parlament hatalmazta fel Orbán Viktort a rendeleti kormányzásra" – mondta Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja.

Többen párhuzamot vontak a Magyarországról és Lengyelországról szóló viták között, de volt, aki a spanyol kormányt kritizálta a válság alatti autoriter intézkedései miatt.

A vita zárásaként Vera Jourová, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: folyamatosan figyelik a magyar rémhírterjesztési törvény alkalmazását, és az önkormányzatok helyzetét, figyelve: jogi útra tudják-e terelni a dolgot.

"Még nem indítunk kötelezettségszegési eljárást, de fenn kell tartani a költségvetési pénzek kifizetésénél a feltételhez kötést"

– hangsúlyozta Vera Jourová, aki reméli, hogy a kormányok által hozott vészhelyzeti intézkedéseket fokozatosan felváltják a célzottabb inztézkedések, amelyek megfelelnek a tagállamok alkotmányos kereteinek.

"Magyarországtól is azt várjuk, mint a többi tagállamtól, hogy folyamatosan visszatérjen a vészhelyzeti kormányzástól a korábbi normalitásba" – mondta Vera Jurová.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×