INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

gulyás gergely

kormányinfó

koronavírus

Pest megye mostantól a vidékhez hasonlatos - íme a friss lazítások

Pest megye mostantól a vidékhez hasonlatos - íme a friss lazítások

Infostart

Jövő hétfőtől új szabályok vonatkoznak a vidék Magyarországára, ezeket Gulyás Gergely ismertette a csütörtöki Kormányinfón.

Szerdán 12 óra hosszúságú ülést tartott a kormány, amelyen a számadatokra, a virológusok és a járványügyi szakemberek véleményére támaszkodva úgy döntött, fenntartja a mindenkire érvényes korlátozásokat, vagyis a másfél méteres védőtávolságot továbbra is be kell tartani, és az arc eltakarása is indokolt zárt helyeken, illetve a tömegközlekedésben - ismertette a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

Nagy változás vár viszont a Pest megyeiekre, az itteni járványadatok ugyanis közelebb állnak a vidékiekhez, mint a budapestiekhez, ezért "a többi megyével tekintik egy egységnek" a továbbiakban, vagyis a vidékre érvényes, lazító szabályok most már Budapesten kívül mindenütt érvényesek.

Mivel a vidékre egységesen érvényes szabályok terén további lazítások is beállnak, így tehát Pest megyére és a vidék többi részére az alábbi új szabályok vonatkoznak hétfőtől, május 18-tól:

  • vendéglátóhelyek, üzletek belső, zárt részében, cukrászdákban, kávézókban, büfében, presszóban a tartózkodás megengedett, maszk viselése (fogyasztáson kívül) és a védőtávolság betartása mellett
  • a játszótereket, parkokat újra ki lehet nyitni
  • a szállodák, panziók fogadhatnak vendégeket

Az is kiderült, hogy vidéken és Pest megyében 200 főig rendezhető esküvő és lagzi június 1-jétől, a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

A válaszok között elhangzott, hogy egyelőre a napközis gyerektáborokat engedélyezik, az ott alvósokról a hónap végén döntenek.

Budapesttel kapcsolatban a polgármesterek csütörtök 15 óráig beérkező véleményét is figyelembe véve az operatív törzs dönt azzal kapcsolatban, hogy milyen új szabályok lehetnek érvényben később, és milyen ütemezéssel. Változás hétfőn jöhet a fővárosban – tette hozzá Gulyás Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A teljes Kormányinfó
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018