eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.
Nyitókép: Rosta Tibor

Nagy változások jönnek május elsejétől

Életbe lépnek a különadók, receptköteles lesz sok kedvelt fájdalomcsillapító, kiterjesztik a diákhitelt, és szigorít a Wizz Air.

Május elsejétől sok új jogszabály lép életbe, egy jó részük a koronavírus-járványhoz és a válságkezeléshez kapcsolódik. A napi.hu segítségével összeszedtük a legfontosabb változásokat:

  • A munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-től a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 forintot).
  • Receptkötelessé válik több láz- és fájdalomcsillapításra használt népszerű készítmény: a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tabletták.
  • Indul az országos tömegtesztelés, a tervek szerint 17 ezer embert keresnek meg, hogy vegyenek részt a koronavírus-tesztelésében, amelyben a négy orvosi egyetem közreműködésével összesen ezer orvos, szakdolgozó és orvostanhallgató vesz részt.
  • Péntektől hatályosak az ágazati különadók, amelyek a Járvány Elleni Védekezési Alapba folynak majd be. A kiskereskedelmi különadó mértéke 500 millió és 30 milliárd forint között az éves árbevétel 0,1 százaléka, 30-100 milliárd forint között az árbevétel 0,4 százaléka, 100 milliárd forintot felett pedig az árbevétel 2,5 százaléka. A kormány ebből 36 milliárd forintos bevétellel számol.
  • A hitelintézetekre kirótt különadóból idén 55 milliárd forintra számít a kabinet. Kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a pénzt három egyenlő részben kell befizetni a büdzsébe.
  • 500 ezer forint szabadon felhasználható diákhitelt kérhetnek a tanulók (a felnőttképzésekben résztvevők 1,2 millió forint)ot, a következő tanévben pedig havi 150 ezer forintra emelkedik a bármire költhető hitel maximális összege, az eddigi 70 ezer forintról. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik, a mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású hitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.
  • Mivel a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el, az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg.
  • A Wizz Air szigorítja utazási szabályait: május 1-jétől az utasoknak kötelező lesz az arcmaszk viselése a repülés teljes időtartama alatt, nem hozzáférhetők a repülési magazinok, helyettük fertőtlenítő kendőket helyeznek ki. A fedélzeti vásárlások készpénzzel nem bonyolíthatók. Viszont az eddigi hat útvonal után újraindítja a járatait Budapest és Athén, Barcelona, Berlin, Birmingham, Bázel, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London-Gatwick és London-Luton, Liverpool, Madrid, Marosvásárhely, Podgorica, Stockholm, valamint Szarajevó között.
  • A jelenleg nagyrészt még ingyenesen használható 336 e-Mobi villanyautótöltőn péntektől ugyanannyit kell majd fizetni az áramért, mint a céget felvárásoló Mobiliti töltőin.
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×