eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Botrány Siófokon, akcióba lépnek a hulladékbiznisz miatt

A város délkeleti részén az udvarokba gyűjtik a szemetet, aztán felgyújtják. Az önkormányzat most rendet tenne a környéken.

Vészmegbeszélés volt kedden a siófoki városházán a hivatali illetékesek, a rendőrség, a tűzoltóság, a polgárőrség, a cigány önkormányzat és a járási hivatal munkatársainak részvételével a délkeleti városrészben kialakult szeméthelyzet miatt. A jövőben fokozzák a rendőri, polgárőri, városőri jelenlétet, bizonyos szociális ellátások folyósítását pedig ahhoz kötik, rend van-e az udvarban, a porták előtti árkokban – írja a hírbalaton.hu.

Szinte naponta vonulnak a tűzoltók szeméthegyet oltani, négy nap alatt háromszor is riasztották a tűzoltókat a környékre az udvarokon kigyulladt hulladék miatt.

Lengyel Róbert polgármester a közösségi oldalán azt írta a siófoki hulladékbizniszről, hogy "a háztulajdonosok pénzt kapnak a teherautós vállalkozóktól, hogy fillérekért leönthessék a zömében bontási hulladékot, így megspórolják azt a pénzt, amit egyébként a legális telepre való beszállításért kéne, hogy fizessenek". Aztán a felhalmozott hulladék „véletlenül” lángra kap, a tűzoltók pedig jelentős költséggel elhárítják a kárveszélyt. A városvezető arra is panaszkodott, hogy hiába büntetik az udvarukban szemetet halmozókat, nincs miből a büntetéseket kifizetni.

A tűzoltóság összesítése szerint az elmúlt egy évben 310 esetben vonultak a siófoki tűzoltók a város területén oltani, ebből csak az Irinyi, Rét és Alsó utcákba, illetve azok környékére 48 esetben. Ezért a válságmegbeszélés után több intézkedésről is döntött az önkormányzat:

  • az érintett utcákba térfigyelő kamerarendszert telepítenek hatmillió forintért
  • a könnyebb forgalom-ellenőrzés érdekében egyirányúsítják ezen utcák gépjárműforgalmát.
  • fokozzák a rendőri, városőri és polgárőri jelenlétet a területen.
  • a sitt, egyéb hulladék elszállítását illegálisan hirdető vállalkozások reklámtábláit a városőrség és a polgárőrség eltávolítja, a NAV-ot pedig értesítik a hirdetők nevéről, elérhetőségeiről.
  • az ingatlantulajdonosokat felszólítják a magánterületeken felhalmozott sitt és egyéb hulladék haladéktalan eltávolítására.
  • bizonyos szociális juttatások (egyszeri segélyek) folyósításának a lehetőségét a kérelmező udvarának, árkának rendben tartásához kötik.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×