INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

novák katalin

nyelvvizsga

kresz

Fontos családtámogatási könnyítések jelentek meg a Magyar Közlönyben

Fontos családtámogatási könnyítések jelentek meg a Magyar Közlönyben

Infostart

Újabb segítség a csok-osoknak, a most munka nélkül lévő, gyermekvállalásra készülő családoknak, valamint a cseden, gyesen, gyeden lévő anyáknak.

A Magyar Közlönyben szerda éjjel jelent meg az a rendelet, amelybe több, a családtámogatásokkal kapcsolatos könnyítést is belefoglaltak.

Ebben szerepel, hogy a babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltétele, hogy az előbbi esetében az igénylő három év, egy tízmilliós csok esetében pedig két év folyamatos jogviszonnyal rendelkezzen, a koronavírus-járvány miatt azonban többen elveszíthetik állásukat. Annak érdekében, hogy ebben az esetben se essen el a támogatástól, aki újra elhelyezkedik, a veszélyhelyzet időszakát, maximum hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A rendeletből kiderül továbbá, hogy a csok és a babaváró támogatás (plusz a kamattámogatott hitelek, jelzáloghitel-tartozás elengedés, törlesztési támogatás) életkori határait is meghosszabbították a veszélyhelyzetet követő 30 napig, a hiteltörlesztési moratórium pedig ezekre is érvényes. A 2020. március 10-ei állapot szerint vizsgálják majd a legtöbb esetben a jogosultságokat, vagyis a veszélyhelyzet idején életkor miatt nem lehet kiesni a támogatotti körből.

A rendelet lehetővé teszi azt is, hogy a feleség meghatalmazásával a férj egyedül is igényelhesse a bankfiókban a babaváró támogatást, így például a kismamának nem kell személyesen jelen lennie - ismételte meg az államtitkár, az intézkedésről korábban az InfoRádióban részletesen beszélt.

A lakáscélú állami kamattámogatású hitelek, illetve törlesztési támogatások esetében – aki igénybe veszi koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot, a kamattámogatott, törlesztési támogatott időszak az igénybe vett moratórium időtartamával meghosszabbodik.

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét.

Arról is döntöttek már korábban, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018