eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy nő vért ad az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Koronavírus: felhívást tett közzé a vérellátó

Az általános megelőző intézkedések betartásával a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatja a véradások szervezésére lehetőséget biztosító partnereit, hogy a véradások megtartása az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából – írják.

A vérellátó emlékeztet, Magyarországon a mai napig nincs kimutatott koronavírus.

Amíg magasabb fokozatú egészségügyi járványügyi intézkedések nem lépnek életbe, elégséges megtartani az általános megelőző intézkedéseket,

amelyeket egy influenzajárvány esetén is használnak. Ilyenek például a fertőtlenítő kézmosás egyszer használatos papírtörlők használatával, közös helyiségek rendszeres szellőztetése, rendszeres takarítás a közösen használt tárgyak fertőtlenítésével, lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése a közös helyiségekben, a bejáratoknál, a munkatársak és ügyfelek részére.

Miután a vérrel történő vírusátvitel elméleti lehetősége fennáll, így a kockázat minimalizálása érdekében a véradók kivizsgálásakor azt az általános szabályt alkalmazzák, hogy akinek lázas megbetegedése volt, azt 14 napra, illeve. aki a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, vagy felső légúti fertőzéssel-, tüdőgyulladással-, influenzával illetve igazolt koronavírus fertőzéssel kezelték, azt a véradót

30 napra ki kell zárni a véradásból.

A kizárással érintett területeket folyamatosan frissítik az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

A szolgálat kiemeli, a Nemzeti Népegészségügyi Intézet körlevele alapján emlékeztették valamennyi dolgozójukat a megelőző intézkedések jelentőségére. Az OVSz szakmai vezetése pedig a továbbiakban is nyomon követi és elrendeli a hazai- és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeit kívánják megőrizni, annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmények számára folyamatosan biztosítani tudjuk a vérkészítményeket, amelyek nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×