eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kormánytisztviselők számára rendezett véradás az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2017. június 12-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Így lehet a kijárási korlátozás idején vért adni

A koronavírus-fertőzés miatt elrendelt kijárási korlátozás idején is lehet vért adni - tudta meg az InfoRádió Nagy Sándortól, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettesétől.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet szerint tágabb értelemben az egészségügyi szolgáltatás igénybe vétele nem esik korlátozás alá. Ugyan nevesítve a véradás nincs benne, ezért felvettük a kapcsolatot az operatív törzzsel, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és ők tájékoztatni is fogják a lakosságot, hogy a véradás nem esik semmilyen korlátozás alá - mondta az InfoRádiónak Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese.

"Jelen pillanatban szerencsére ez nem egy kijárási tilalom, csak egy korlátozás, tehát minden további nélkül el lehet jönni vért adni"

- hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. Hozzátette:

biztos, ami biztos, minden, időpontot foglaló véradónak küldenek válasz e-mailben egy visszaigazolást, hogy várják a véradásra.

Akit ők hívnak be sms-ben vagy telefonon, szintén kapnak egy ilyen igazoló sms-t.

Jelenleg a normál eljáráshoz képest annyi a változás, hogy előzetes kérdőíves ellenőrzést, vagy előszűrést végeznek, amivel megállapítják, hogy egyáltalán fennállnak-e azok a kockázatok, ami a koronavírus-fertőzés szempontjából veszélyt jelenthet. Járt-e külföldön az elmúlt 30 napban a jelentkező, észlelt-e magán olyan tüneteket, amik a fertőzésre utalnak - láz, köhögés, izomfájdalom, gyengeség -, került-e kapcsolatba koronavírus-fertőzött személlyel.

"Ha ezek közül az állítások közül bármelyik igaz, akkor be sem engedjük a vérgyűjtés helyszínére"

- közölte Nagy Sándor. Hozzátette: önmagában ez a vírus vérkészítménnyel nem terjed, tehát a készítmény maga az biztonságos. "Arra kell nagyon vigyáznunk, hogy a véradó se a személyzetünket, se a többi véradót ne fertőzhesse meg" - jelentette ki.

Szavai szerint most az a legfontosabb, hogy elegendően jöjjenek el vért adni, legyen elég hely a véradásra és legyen személyzet is hozzá. Megemlítette azt is, hogy

jelenleg a szokottnál kevesebb vér fogy, mivel a kórházak a sürgősségi ellátásra fókuszálnak,

csak ezeket biztosítják. Ott is szigorúbb szabályok vannak a tervezhető beavatkozásokat illetően, épp annak érdekében, hogy a kapacitásokat az esetlegesen megnövekvő koronavírusos esetekre, vagy a súlyosabb állapotú betegekre fordíthassák.

"Ezért az a csökkent mennyiség, amit ezekben a napokban veszünk - a megszokott napi 1500 körüli egységhez képest, 1000-1200 egység között van - elegendő, mert a felhasználás is általában ezer egység alatt marad" - tette hozzá Nagy Sándor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×