eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A megújult Újpest-központ metróállomás 2019. március 30-án. Ezen napon átadták a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszát.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Gyenge pontot látnak a 3-as metró meghosszabbításának részleteiben

A Budapesti Közlekedési Központ lakossági fórumot tartott a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáról, valamint annak feltételeiről. A fórumon az érintett polgármesterek és különféle szakértők is kifejtették álláspontjukat a megvalósíthatósággal kapcsolatban. A Metróért Egyesület elnöke szerint a beruházás könnyen kivitelezhető.

Az eseményen Rácz Zoltán projektvezető ismertette, hogy BKK a fővárosi önkormányzattól arra kapott felhatalmazást, hogy elkészítse a tervezett metróhosszabbítás engedélyezési terveit, minden szükséges engedélyt megszerezzen, illetve részletes megvalósíthatósági tanulmányt készítsen a projekt számára, ami egyben a jövőbeli európai uniós támogatás alapfeltétele – számolt be az Újpest.hu.

A projektvezető szavaiból kiderült:

az első állomást a Rózsa utcánál alakítanák ki,

amelyhez egy parkolóból és biciklitárolóból álló mikromobilitási pont is épülne.

  • A korábbi tervektől eltérően az építkezés az Árpád út zöldfelületeit is jobban kímélné: a vonal délebbre húzásával az út északi járdája mellett lévő fasor teljes egészében érintetlen maradna.
  • A víztorony környékén az ingatlanokat elbontanák és az újpesti önkormányzat döntene arról, hogy milyen típusú közterület létesüljön a helyükön.
  • A bontással az Árpád úti felüljáró forgalmi rendje is egyszerűsödne: egy jelzőlámpás, teljes értékű forgalmi csomópont jöhetne létre, közvetlen felhajtási lehetőséggel.
  • A Szilágyi utca és a MÁV-terület között, a vasúti megálló alatt kapna helyet a Rákospalota–Újpest megálló, ahol az agglomerációból vasúttal érkezők zökkenőmentesen, közvetlenül szállhatnának át a metróra. Az állomás közvetlen szomszédságában pedig P+R parkolókat alakítanának ki.

A metró ezt követően érkezne a felszínre, a villamos eleve a metrószerelvények számára kialakított nyomvonalára. Ennek következtében a 14-es villamos már nem közlekedne Káposztásmegyer felé, a vasútállomástól a Lehel tér felé pedig szerepét a 12-es villamos venné át.

A következő komoly átalakítás a Töltés utca és a Szilágyi utca keresztezésénél várható. A tervek szerint a két utca közvetlen kapcsolata megszűnne, mivel a

metróvonalat szintben tilos keresztezni.

Ennek kiváltására a végállomásnál, a Megyeri út és a Dunakeszi út összekötésével hoznának létre egy, a metró és a vasút alatt áthaladó, komplex közlekedési csomópontot. Az eddigi Töltés utcai kereszteződést pedig egy kerékpáros és gyalogoshíd váltaná föl – olvasható.

Az Óceánárok utcai állomás lenne az első felszíni megálló, ami a jelenlegi villamosmegállótól kissé északabbra helyezkedne el. A Bőröndös utcai állomás káposztásmegyeri oldalán az északi és déli kijáratok is a jelenlegi villamosmegállókhoz futnának ki a Külső Szilágyi útra. A XV. kerület felé a Székely Elek útnál létesítenének egy új gyalogos-kerékpáros átkelőt.

Az utolsó megálló a Megyeri úti végállomás lesz,

amit az eredeti tervekkel ellentétben nem a Megyeri út déli, hanem az északi oldalára akarnak felépíteni. A végállomásnak mind a káposztásmegyeri, mind a rákospalotai oldalán P+R parkolókat alakítanának ki.

A helyi és távolsági buszok számára is megállót alakítanak ki a közvetlen szomszédságában, ám ez hangsúlyozottan nem buszvégállomás lesz. A végállomásnál tervezik egy vasúti megállóhely létesítését is, de ez csak akkor épülhet meg, ha a MÁV négyvágányossá tudja alakítani a 70-es vasútvonalat, ami viszont már nem a metróprojekt keretébe tartozik.

A kivitelezési munkálatok legalább hat évet vesznek majd igénybe – hangzott el –, a BKK képviselői pedig többször is leszögezték: nem tudni, hogy a jelenlegi számítások szerint 110 milliárd forintba kerülő beruházás végül kap-e EU-s támogatást, hiszen ez „tisztán kormányzati hatáskör”.

Könnyen kivitelezhető

Túlzónak tartja a 110 milliárdos összeget és a hat éves kivitelezést Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki szerint két év elég a munkálatokra. Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi újpesti végállomástól már majdnem a Rózsa utcáig ki van építve az alagút, valamint a 14-es villamos nyomvonala is úgy készült, hogy a későbbi metró pályának alkalmas legyen.

Bíró Endre szerint a metró meghosszabbításának két célja van:

  • a káposztásmegyeri lakótelepen lakó több tízezer ember könnyebb eljutása az átszállópontok és a belváros felé
  • az északi agglomerációból beáramló, lassan már kezelhetetlen mennyiségű autóáradat szűrése, megfogása.

A szakember szerint viszont gyenge pont, hogy a tervezés alatt álló elképzelés 400-450 parkolóhellyel számol Káposztásmegyeren, ez kevés az autóáradat szűréséhez, 2-3 ezer P+R parkolóhelyre lenne szükség.

Arra a felvetésre, hogy főleg reggel és délután lenne csak kihasznált a vonalnak ez a szakasza, mivel a Káposztásmegyeren lakók döntően nem helyben dolgoznak, az egyesület vezetője azt mondta: ezt olyan menetrenddel lehet kezelni, hogy az Árpád hídtól csak minden második szerelvény megy ki Újpestre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×