eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Lépnek a szakszervezetek - a nap hírei

A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslatról tárgyalt a parlament. Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a közlekedési dolgozókat tömörítő érdekképviselet, ha nem kap érdemi bérajánlatot. Meghalt a japán partoknál karantén alá vont üdülőhajó két utasa. A nap legfontosabb hírei február 20-án.

A kormány céljának nevezte az úgynevezett börtönbiznisz megállítását Varga Judit igazságügyi minisztera kártalanításokról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában. Az MSZP és a Jobbik is a kormánypártokat tette felelőssé a kialakult helyzetért. A DK szerint a börtönök zsúfoltsága mellett problémát jelent a büntetés-végrehajtásban dolgozók kis létszáma és alacsony bére is. A KDNP szerint a strasbourgi ítéletek miatt el kell gondolkodni az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán. A Miniszterelnökség nem sokkal később kiadott közleményében azt hangsúlyozta: a kormány soha nem tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyezmény felfüggesztésére vagy felmondására irányult volna.

A Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívására szólították fel a kormányt az ágazatban működő szakszervezetek. A 140 ezer dolgozó érdekeit képviselő szervezet érdemi ajánlatot vár a bértárgyalások elkezdéséhez. A közlemény szerint ha nem születik a szakszervezetek számára elfogadható tárgyalási ajánlat, akkor az érintettek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek, amit rövid időn belül az összehangolt figyelmeztető sztrájkok meghirdetése követhet.

Lakossági fórumon mutatta be a Budapesti Közlekedési Központ a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításának terveit. Az ujpest.hu portál beszámolója szerint Rácz Zoltán projektvezető elmondta: a BKK a fővárosi önkormányzattól arra kapott felhatalmazást, hogy elkészítse a beruházás engedélyezési terveit, megszerezze a szükséges engedélyeket, illetve készítsen részletes megvalósíthatósági tanulmányt. Az új szakasz a jelenlegi Újpest központi végállomástól a föld alatt haladna a Rákospalota-Újpest vasúti megállóig.

Áthalad a Lánchídon a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny idei első szakasza, a budapesti időfutam. Ezzel kevesebb lezárásra lesz szükség az etap idején A Nemzeti Sportügynökség tájékoztatása szerint módosították a magyarországi Grande Partenza, vagyis a nagy rajt május 9-i szakaszának útvonalát. A Lánchíd felújításának elmaradása miatt lehetőség nyílik arra, hogy a verseny ideje alatt nem kell lezárni az alsó rakpartot, a 2-es villamos zavartalanul közlekedhet, és a Margit híd forgalmát sem akadályozza majd a viadal. Külön tárgyalások zajlanak az érintett kerületekkel.

Hárman pályáznak a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára. Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, valamint Szathmáry Eörs evolúcióbiológus koncepciói már elérhetők az MTA internetes oldalán. Az Akadémia jelenlegi első emberének, Lovász Lászlónak májusban jár le a mandátuma. Az elnökségre jelölt három tudós mellett a főtitkári posztra Blaskó Gábor és Kollár László Péter pályázik, a főtitkár-helyettesi posztra Demény Attila és Erdei Anna a jelölt. A tisztújító közgyűlés május 4-én és 5-én ül össze.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ukrán miniszterelnök-helyettes márciusi magyarországi látogatásakor remélhetőleg sikerül közelebb kerülni a megállapodáshoz az ukrajnai kisebbségi jogok ügyében. Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlés plenáris ülésén tartott felszólalásában magyar érdeknek nevezte, hogy Ukrajna erős, fejlődő és demokratikus ország legyen, hiszen Kárpátalján 150 ezer magyar él. Hangsúlyozta: Magyarország nem fogadhatja el azt, hogy Kijev több ponton is megsérti kétoldalú, illetve nemzetközi jogi kötelezettségeit az elmúlt években elfogadott oktatási és nyelvhasználati törvényekkel.

Meghalt a Diamond Princess brit üdülőhajó két japán utasa. A férfi 87, a nő 84 éves volt. A két beteg azután hunyt el, hogy a kéthetes jokohamai karantént feloldották a hatóságok és megkezdték az utasok elengedését. Közben Dél-Koreában bejelentették, hogy több mint 50-nel emelkedett a koronavírus-járványban fertőzöttek száma, egy ember meghalt. A szárazföldi Kínán kívül immár 9 halálos áldozata van a betegségnek.

Kínai kutatók szerint az új koronavírus az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint az azonos családba tartozó SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed. A kutatók egy esetben arra is felfigyeltek, hogy bár a betegnek nem voltak tünetei, a vírus jelen volt a szervezetében, ami megerősíti azt, hogy a betegség jellemző tüneteit nem mutató emberek is terjeszthetik az új koronavírust.

Az eddigi vizsgálatok szerint szélsőjobboldali terrorcselekmény áll a németországi Hanauban kilenc halálos áldozatot követelő szerdai lövöldözés hátterében. A Frankfurt melletti városban 9 kurd embert lőtt le egy fegyveres két vízipipa-bárban, majd a 43 éves német elkövető édesanyjával és magával is végzett. Angela Merkel német kancellár részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és azt mondta: rasszizmus és gyűlölet mérgezi a német társadalmat.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×