eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az áldozatok emlékére elhelyezett virágok és koszorúk a lövöldözés egyik helyszínén, a Midnight vízipipabár előtt a Frankfurt közelében lévő Hanau városban 2020. február 20-án. Hanauban előző nap a hatóságok adatai szerint egy 43 éves német férfi vérengzett, két helyszínen megölt kilenc embert, majd hazatérve lelőtte az édesanyját, és végzett magával.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Mélységesen rasszista volt a német ámokfutó

Lelőtt kilenc migrációs hátterű - bevándorló vagy bevándorló családban született - embert, további hat személyt pedig megsebesített, végül meggyilkolta édesanyját és magával is végzett egy "mélységesen rasszista" beállítottságú német férfi Hanauban - ismertette a német szövetségi legfőbb ügyész a Frankfurthoz közeli városban előző este történt lövöldözés ügyében indított nyomozás első, előzetes megállapításait.

Peter Frank elmondta, hogy a feltételezett elkövető Tobias R., egy 43 éves hanaui férfi, aki szerda este a Hessen tartományi város két pontján lövöldözött. A helyszínek között az autójával közlekedett. Annak révén jutottak a nyomára, hogy szemtanúk le tudták olvasni az autó rendszámát. A lakását ellenőrző rendőrök holtan találták, és holtan találták 72 éves édesanyját is. Édesapja sértetlenül túlélte a történteket.

A feltételezett elkövető a honlapján közzétett egy "kiáltványféleséget" és videófelvételeket, amelyekben "zavaros gondolatokat" és "kusza összeesküvés-elméleteket" fejtett ki.

Az anyagok arra utalnak, hogy "mélységesen rasszista" beállítottságú volt, és ez motiválta bűncselekményeit - mondta a szövetségi legfőbb ügyész.

Hanau, 2020. február 20.
Dátumozatlan, házi készítésű videófelvételről készült kép Tobias Rathjen német férfiről, a Frankfurt közelében lévő Hanau városban elkövetett lövöldözés elkövetőjéről. 2020. február 19-én a 43 éves német férfi a Midnight vízipipabárban négy embert, a Kesselstadt nevű városrészben öt embert gyilkolt meg, majd hazatérve lelőtte az édesanyját, és végzett magával.
MTI/AP/Third Party Video
Dátumozatlan, házi készítésű videófelvételről készült kép Tobias Rathjen német férfiről, a Frankfurt közelében lévő Hanau városban elkövetett lövöldözés elkövetőjéről. MTI/AP/Third Party Video

A nyomozás következő lépéseiben feltárják a feltételezett elkövető kapcsolatrendszerét, igyekeznek megállapítani, hogy voltak-e Németországban vagy külföldön támogatói, és tudott-e bárki gyilkos szándékáról.

Tobias R. szerdán 22 órakor Hanau belvárosában belépett egy vizipipabárba és tüzet nyitott, megölt négy embert, majd távozott. Autójával a Kesselstadt nevű városrészbe hajtott, megtámadt egy vegyesboltot és tüzet nyitott egy autóra is. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg.

A szövetségi főügyész közlése szerint a halálos áldozatok kivétel nélkül migrációs hátterűek, 21 és 44 év közöttiek, német és külföldi állampolgárok is vannak közöttük.

A sebesültek állampolgárságáról és származásáról nincsenek hivatalos adatok. Peter Frank csak annyit mondott, hogy egyikük súlyos állapotban van. Sajtóértesülések szerint a sebesültek egy kivételével migrációs héátterűek.

A feltételezett elkövető a vérengzés után hazatért, megölte édesanyját, majd magával is végzett. Holtteste mellett egy lőfegyvert találtak, amelyet amatőr sportlövőként legálisan tartott.

A szövetségi főügyészség még éjjel magához vonta a nyomozás irányítását, idegenellenes, szélsőjobboldali terrorcselekmény gyanúja miatt.

A hatóság adatai szerint a feltételezett elkövetőnek nem voltak politikai természetű rendőrségi ügyei, nem folytattak ellene eljárást és nem tartották számon szélsőségesként.

A Bild című lap értesülése szerint azonban ismerhették, méghozzá onnan, hogy tavaly novemberben egy beadványt intézett Peter Frankhoz. A feljelentésként meghatározott iratban kifejtette, hogy szerinte Németországot titkosszolgálatok irányítják.

Sürgette, hogy a szövetségi legfőbb ügyészség lépjen kapcsolatba vele.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte.

Csütörtök délután felkereste Hanaut Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki Volker Bouffier tartományi miniszterelnök társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy aggodalomra okot adó folyamatokat tapasztalni a szélsőjobboldali színtéren, ezért még csütörtökön tanácskozást kezdenek a tartományi belügyminiszterekkel arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet tovább erősíteni a közbiztonságot.

Kora este Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is felkereste a hesseni várost. A látogatás előtt kiadott közleményében hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy a Németországban élők nagy többsége elítéli a hanaui bűncselekményeket, a rasszizmus, a gyűlölet és az erőszak minden formáját, és kiáll a békés együttélés mellett.

Angela Merkel kancellár berlini hivatalában tett nyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

Mint mondta, a feltételezett elkövetővel szemben a szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján.

"Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban" - húzta alá Angela Merkel.

Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke szerint "nem légüres térben történnek" az olyan cselekmények, mint a hanaui vérengzés, hanem egy "mérgezett társadalmi légkörben, amelyben a leggyalázatosabb módon gerjesztik az idegenellenességet és terjesztik a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket" azzal a céllal, hogy a többség fenyegetésként érzékelje a kisebbségeket, és "a diszkrimináció átcsapjon fékezetlen gyűlöletbe". Ennek a folyamatnak a feltartóztatása mindenki közös felelőssége, különösen a választott tisztségek betöltőié - húzta alá a Bundestag elnöke.

A német politikában csak a vérengzés elítélése történt egységes, pártpolitikai oldalakat átívelő módon, és az eset értelmezésében, magyarázatában mutatkoznak különbségek. A fő törésvonal az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt és a Bundestag többi pártja között húzódik: míg a többség szélsőjobboldali, idegenellenes, rasszista indíttatású cselekményként, illetve szélsőjobboldali terrortámadásként értékeli a bűncselekményeket, az AfD kizárólag az elkövető szellemi állapotát tekinti kiváltó oknak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×