eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel január elején, és eddig legkevesebb 106 ember halálát okozta Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Xinhua/Xiao Yijiu

Koronavírus - Tünetmentesek a Vuhanból érkező magyarok

Nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból.

Még indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek. Mindegyik magyar jól van. A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap - erősítette meg Menczer Tamás, a külügyminisztérium tájékoztatásért is felelős államtitkára. Valószínűleg késő este érkeznek meg

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt.

Müller Cecília megerősítette, hogy a magyarokat a Dél-pesti Centrumkórház (ez a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják.

A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint

a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben - védőruhában, maszkban, szemüvegben - látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra.

A megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.

Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak.
A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

A franciákat Marseille-ben figyelik meg

A 250 utas közül 65 francia, egy részüket ugyanabba az üdülőközpontba szállították - a Marseille közelében lévő Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhelyre -, ahova a pénteken Vuhanból érkezett első repülő 179 francia utasa, köztük mintegy ötven gyerek került. A többieknek az innen negyven kilométerre található Aix-en-Provence tűzoltótiszti főiskolájának campusát jelölték ki karanténként a hatóságok.

A hazatérőknek alá kellett írniuk egy nyomtatványt, amely szerint két hétig nem hagyhatják el a kijelölt központ területét, de ott védőmaszkban szabadon közlekedhetnek.

Ellátásukat a vöröskereszt önkéntesei biztosítják, a parkerdővel körülvett mindkét helyszínt rendőrök védik. A francia külügyminiszter üdvözölte a "kiváló együttműködést" a kínai hatóságokkal az európaiak hazaszállításában.

"Minden francia, aki haza akart jönni, itthon van" - hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian, hozzátéve, hogy a diplomaták hazaszállítása nincs napirenden. Az eddig Franciaországban karanténba került hazatérők között nincsenek megbetegedettek, és senkinél nem jelentkeztek a tünetek.

Az üdülőközpontban lévők az interneten arról számoltak be, hogy "nagyon jó körülmények" között vannak, leginkább egy nyári táborozáshoz hasonlítható a hangulat. Franciaországban jelenleg hat új koronavírusos beteget kezelnek, ötöt Párizsban, egyet a dél-franciaországi Bordeaux-ban, közülük öten kínaiak vagy kínai származásúak, és Kínában fertőződtek meg, a hatodik beteg pedig egy orvos, aki olyan kínai turistát vizsgált meg Párizsban, akinél csak hazatérte után, Kínában jelentkezett a megbetegedés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×