INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

koronavírus

kína

budapest

Koronavírus-pánik Újlipótvárosban – fontos üzenet

Infostart

Félnek, hogy elmaradnak a vásárlók.

„Vietnámiak vagyunk” - írta ki a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai „kínai boltjának” személyzete az üzlet ajtajára. Az InfoRádió munkatársa küldte be a képet, a felirattal minden bizonnyal arra próbálnak utalni a tulajdonosok, hogy nem kínaiak, tehát egyetlen vásárlójuknak sem kell attól tartania, hogy megfertőzik koronavírussal.

A koronavírus-járvány Kína-ellenes érzelmeket vált ki világszerte

Van, ahol nem engedik be a kínai turistákat az üzletekbe, vitriolos hangnemben gúnyolódnak az ország egzotikus húsfogyasztási szokásain és váratlan egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a külföldi dolgozókat.

Az eredetileg Kínában megjelent vírus bő tucatnyi országra átterjedt, többségükben délkelet-ázsiai államokra, amelyek kényes kapcsolatban állnak Kínával az óriási pekingi infrastrukturális beruházások, a térségre gyakorolt politikai nyomás és a dél-kínai-tengeri szigetek feletti szuverenitással kapcsolatos viták miatt - írta a Reuters brit hírügynökség.

A kínai hatóságok szerint a vírus egy piacról terjedt el, ahol illegálisan árultak vadállatokat, így a közösségi médiát elárasztották az egzotikus ínyencségeket és a hagyományos gyógyászat alkotóelemeit taglaló gúnyos megjegyzések. "Ne egyetek több denevért!" - írta egy Twitter-felhasználó Thaiföldön, a kínai turisták fő tartózkodási helyén.

Vietnamnak, amely hosszú időn át kínai megszállás alatt állt és kétségbe vonja Peking dél-kínai-tengeri területi követeléseit, különösen feszült a viszonya Kínával, és ezzel nincs egyedül a térségben. Egy januári felmérésben a megkérdezett délkelet-ázsiai vezetők, akadémikusok és más szakértők több mint 60 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Kínában. Közel 40 százalékuk szerint Kína "revizionista hatalom, és vissza akarja juttatni Délkelet-Ázsiát a befolyásolási övezetébe". A közvélemény-kutatásban nem esett szó a vírusról.

Franciaországban - amelynek fővárosa, Párizs a kínaiak egyik fő célpontja, és amelyben jelentős számú kínai él -, a helyi ázsiaiak a Twitteren #Jenesuispasunvirus (Nem vagyok vírus) néven hashtaget hoztak létre, ahol - az elsősorban a tömegközlekedésben elkövetett - visszaéléseket lehet jelenteni. Sun Lay Tan 41 éves menedzser elmondta, hogy a metrószerelvényben a mellette ülő férfi hirtelen máshová ült, és sáljával eltakarta az arcát. "Megdöbbentő volt" - mondta Tan, aki Franciaországban született kínai és kambodzsai felmenőktől. "Valóban megbélyegezve éreztem magam" - tette hozzá.

A koronavírussal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018