eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt - a nap hírei

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójára emlékeztek a Dohány utcai zsinagógában. Hazaszállították az Iránban lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak földi maradványait. A líbiai fegyverembargó betartásában állapodtak meg a konfliktusban érdekelt országok. A nap legfontosabb hírei január 19-én.

A zsidóüldözés szavakkal, ideológiákkal, írásokkal, a közbeszéd megváltozásával kezdődött – jelentette ki a Dohány utcai zsinagóga főrabbija a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Frölich Róbert azt mondta: ezek a gondolatok jelölték ki az utat a gettó létrhozásáig. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy minden generációnak el kell gondolkodnia a múlt bűnein.

A magyar identitás és kultúra legmeghatározóbb elemének nevezte a Himnuszt a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád a magyar kultúra napja alkalmából Kölcsey Ferenc szatmárcsekei síremlékénél tartott megemlékezésen azt mondta: a Himnuszban benne vannak a viharos évszázadok tragédiái, mementói, a nemzet esendősége, de ugyanúgy benne van a megrendíthetetlen hit is.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt. Az idén évi 96.600 forint jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, például laktóz- vagy gluténérzékenyek. A visszamenőleg is járó kedvezménnyel tavaly óta már több mint 110 ezren éltek.

Azonnali gyorssegély folyósítását sürgeti az egészségügynek az LMP. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára azt mondta: a 300 milliárd forintos juttatás fedezné a munkavállalók bérének emelését és a szükséges beruházásokat. Úgy vélte: a kormány az elmúlt tíz évben hagyta teljesen lepusztulni az ágazatot.

A cirkuszművészet nemzetközi nagykövete címmel tüntették ki Fekete Pétert. A kultúráért felelős államtitkár a Monte-carlói Nemzetközi fesztiválon vette át a Világ Cirkuszművészeti Szövetsége által adományozott elismerést az európai cirkuszművészet megújításáért, a művészeti ág társadalmi üzeneteinek kidolgozásáért, a cirkuszpedagógiai programok kitalálásáért.

A 14 évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A tragédia helyszínén emelt obeliszket Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter koszorúzta meg. A település mellett 2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe, amelyen a koszovói békemisszióból haza tartó 43 katona utazott.

Hazaszállították Ukrajnába az Iránban lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak földi maradványait. A kijevi repülőtéren rendezett búcsúztatási ceremónián részt vett az ukrán államfő, a miniszterelnök és a házelnök is. A január 8-i szerencsétlenség 176 áldozata közül a gép 9 fős személyzete és 2 utas volt ukrán állampolgár. Közben a teheráni illetékesek a korábban közöltekkel ellentétben bejelentették, hogy mégsem küldik el az utasszállító feketedobozait Ukrajnába.

A líbiai fegyverembargó betartásában állapodtak meg a konfliktusban érdekelt országok. A 11 ország és szervezet részvételével megtartott berlini konferencia után Angela Merkel német kancellár közölte: a felek egyetértettek abban, hogy a korábbiaknál szigorúbban kell ellenőrizni a fegyverszállítási tilalmat. Giuseppe Conta olasz kormányfő jelezte: országa kész vezető szerepet vállalni a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésében.

Hongkongban a hatóságok könnygázt vetettek be a tüntető tömeg feloszlatására, miután a demonstrálók bántalmaztak két civil ruhás rendőrt. A több ezres megmozdulás résztvevői az általános választójog bevezetését követelték a szeptemberben esedékes törvényhozói bizottsági választásokra.

Ausztráliában az idegenforgalmat újraélesztő csomagot állított össze a kormány. Becslések szerint a tűzvész miatt az év végére 4,5 milliárd ausztrál dolláros veszteség éri az ágazatot. Az országban minden 13. munkahely az idegenforgalomra és a vendéglátásra támaszkodik.

Végrehajtotta utolsó fontos tesztrepülését a SpaceX vállalat űrhajója. A Crew Dragon nevű űrjármű kényszerleszállást szimulált, úgy hogy 20 kilométeres magasságból fékező ejtőernyőivel az Atlanti-óceánba ereszkedett. A szimuláció létfontosságú volt ahhoz, hogy Elon Musk cégének űrhajója asztronautákat szállíthasson a Nemzetközi Űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×