INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

palkovics lászló

itm

aréna

elektromos busz

közlekedés

klímastratégia

energiastratégia

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án. Balról Áder János köztársasági elnök.

Orbán Viktor februárban újabb környezetvédelmi intézkedéseket fog bejelenteni

Infostart / InfoRádió

Erről Palkovics László beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter megerősítette: 2022-től kizárólag elektromos buszokat szerezhetnek be a nagyobb városok.

Orbán Viktor miniszterelnök az évindító sajtótájékoztatóján már konkrét intézkedéseket is említett a klímavédelmi kulcskérdésekkel kapcsolatban. Ilyen volt például, hogy 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Erről Palkovics László az Arénában azt mondta, hogy a 25 ezer főnél nagyobb városokban csak helyi károsanyag-kibocsátással nem rendelkező buszokat fognak majd üzembe helyezni. Ebbe a kategóriába jelenleg a tisztán elektromos, akkumulátoros buszok tartoznak, de később szóba jöhetnek például üzemanyagcellás járművek is.

A városi emissziót azzal lehet csökkenteni, ha a közlekedési eszközök nem bocsátanak ki káros anyagokat - mutatott rá a miniszter. Hozzátette, hogy persze a globális szén-dioxid-lábnyom szempontjából az elektromos busz nem biztos, hogy pozitívabb, mint egy dízel vagy CNG (sűrített földgáz) meghajtású, de lokálisan, a várost nézve nincs károsanyag-kibocsátása, és most ez a cél.

"A kormány klíma- és energiastratégiája nagyon sok projektet tartalmaz, ezek közül Orbán Viktor miniszterelnök februárban több olyat is be fog jelenteni, amely a legnagyobb mértékben hozzájárul a stratégia megvalósításához" - mondta Palkovics László.

Addig is a közösségi közlekedésben próbálják támogatni a városokat abban, hogy ha már most döntést kell hozniuk autóbuszok bérléséről vagy vásárlásáról, akkor elektromost válasszanak. 2022-től pedig jön a tilalom.

Palkovics László az Arénában - 1. rész
 
Palkovics László az Arénában - 2. rész
 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Palkovics László az e-buszokról
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018