eur:
394.95
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án. Balról Áder János köztársasági elnök.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor februárban újabb környezetvédelmi intézkedéseket fog bejelenteni

Erről Palkovics László beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter megerősítette: 2022-től kizárólag elektromos buszokat szerezhetnek be a nagyobb városok.

Orbán Viktor miniszterelnök az évindító sajtótájékoztatóján már konkrét intézkedéseket is említett a klímavédelmi kulcskérdésekkel kapcsolatban. Ilyen volt például, hogy 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Erről Palkovics László az Arénában azt mondta, hogy a 25 ezer főnél nagyobb városokban csak helyi károsanyag-kibocsátással nem rendelkező buszokat fognak majd üzembe helyezni. Ebbe a kategóriába jelenleg a tisztán elektromos, akkumulátoros buszok tartoznak, de később szóba jöhetnek például üzemanyagcellás járművek is.

A városi emissziót azzal lehet csökkenteni, ha a közlekedési eszközök nem bocsátanak ki káros anyagokat - mutatott rá a miniszter. Hozzátette, hogy persze a globális szén-dioxid-lábnyom szempontjából az elektromos busz nem biztos, hogy pozitívabb, mint egy dízel vagy CNG (sűrített földgáz) meghajtású, de lokálisan, a várost nézve nincs károsanyag-kibocsátása, és most ez a cél.

"A kormány klíma- és energiastratégiája nagyon sok projektet tartalmaz, ezek közül Orbán Viktor miniszterelnök februárban több olyat is be fog jelenteni, amely a legnagyobb mértékben hozzájárul a stratégia megvalósításához" - mondta Palkovics László.

Addig is a közösségi közlekedésben próbálják támogatni a városokat abban, hogy ha már most döntést kell hozniuk autóbuszok bérléséről vagy vásárlásáról, akkor elektromost válasszanak. 2022-től pedig jön a tilalom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×