INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

kórház

ügyelet

karácsony

ellátás

mentők

Mentők érkeznek egy beteggel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába 2019. április 23-án. Az ápolók a triázs helységben osztályozzák a betegek állapotát, hogy biztonságossá tegyék a sürgősségi ellátást. A triázs rendszer célja, hogy a beteget a lehető legrövidebb időn, az érkezéstől számítva öt percen belül regisztrálni, és tíz percen belül osztályozni kell. A betegeket öt súlyossági fokozatba sorolhatják, és ennek alapján döntenek az ellátásukról, valamint meghatározzák az ellátáshoz szükséges időt is.

Az egészségügy is készül az ünnepekre - ide fordulhatnak a betegek

A megszokott orvosi ügyeletek karácsonykor is működnek, az ügyeletes kórházi ellátásokról pedig például a mentok.hu oldalon lehet tájékozódni, ha valaki súlyosabban megbetegszik - mondta el az Inforádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az átlagos létszámmal készül a karácsonyi ünnepekre az Országos Mentőszolgálat, különböző váltásokban nagyjából 1500 mentős lesz szolgálatban - mondta az InfoRádiónak Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Megerősített szolgálattal, plusz kocsikkal és külön mentési tervvel inkább a szilveszterre készülnek, elsősorban a fővárosban, mivel ekkor elképesztően megnő a mentők esetszáma.

Néhány óra alatt kapnak annyi riasztást, mint máskor 12 óra alatt.

A megbetegedések az ünnepek alatt sem kerülik az embereket, "nyilván ismeretek kérdése, hogy felismerjék, mely problémák kezelhetőek házilag, és mely esetek igényelnek azonnali kórházi ellátást" - mondta Győrffy Pál. Szükség esetén orvosi ügyeleteket is lehet igénybe venni, a lakhely szerint illetékes ügyeletek számát általában tudják az emberek.

A szóvivő szerint a megszokott ügyeletek az ünnepek alatt is ugyanúgy működnek majd, mint egy átlagos hétköznapon.

Ha ennél súlyosabb a baj, és kórházi kezelést igényel, akkor az ügyeleti rend szerinti kórházakban karácsonykor és szilveszterkor is várják a segítségre szoruló betegeket. A sürgősségi osztályok is működnek.

Annak eldöntéséhez, hogy melyik intézmény mikor illetékes, a szóvivő a fővárosi beutalási rend tanulmányozását ajánlotta a budapesti és az agglomerációban élő betegek figyelmébe. Erről az OMSZ honlapján lehet részletesebben tájékozódni. Emellett van egy telefonszám, a 06 1 311 6000 ez az úgynevezett Központi Ágynyilvántartó száma, ott telefonon is szívesen adnak felvilágosítást a betegeknek - tette hozzá a szóvivő.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Karácsonyi kórházi és ügyeleti rend PB
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018