eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mentők érkeznek egy beteggel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába 2019. április 23-án. Az ápolók a triázs helységben osztályozzák a betegek állapotát, hogy biztonságossá tegyék a sürgősségi ellátást. A triázs rendszer célja, hogy a beteget a lehető legrövidebb időn, az érkezéstől számítva öt percen belül regisztrálni, és tíz percen belül osztályozni kell. A betegeket öt súlyossági fokozatba sorolhatják, és ennek alapján döntenek az ellátásukról, valamint meghatározzák az ellátáshoz szükséges időt is.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Az egészségügy is készül az ünnepekre - ide fordulhatnak a betegek

A megszokott orvosi ügyeletek karácsonykor is működnek, az ügyeletes kórházi ellátásokról pedig például a mentok.hu oldalon lehet tájékozódni, ha valaki súlyosabban megbetegszik - mondta el az Inforádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az átlagos létszámmal készül a karácsonyi ünnepekre az Országos Mentőszolgálat, különböző váltásokban nagyjából 1500 mentős lesz szolgálatban - mondta az InfoRádiónak Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Megerősített szolgálattal, plusz kocsikkal és külön mentési tervvel inkább a szilveszterre készülnek, elsősorban a fővárosban, mivel ekkor elképesztően megnő a mentők esetszáma.

Néhány óra alatt kapnak annyi riasztást, mint máskor 12 óra alatt.

A megbetegedések az ünnepek alatt sem kerülik az embereket, "nyilván ismeretek kérdése, hogy felismerjék, mely problémák kezelhetőek házilag, és mely esetek igényelnek azonnali kórházi ellátást" - mondta Győrffy Pál. Szükség esetén orvosi ügyeleteket is lehet igénybe venni, a lakhely szerint illetékes ügyeletek számát általában tudják az emberek.

A szóvivő szerint a megszokott ügyeletek az ünnepek alatt is ugyanúgy működnek majd, mint egy átlagos hétköznapon.

Ha ennél súlyosabb a baj, és kórházi kezelést igényel, akkor az ügyeleti rend szerinti kórházakban karácsonykor és szilveszterkor is várják a segítségre szoruló betegeket. A sürgősségi osztályok is működnek.

Annak eldöntéséhez, hogy melyik intézmény mikor illetékes, a szóvivő a fővárosi beutalási rend tanulmányozását ajánlotta a budapesti és az agglomerációban élő betegek figyelmébe. Erről az OMSZ honlapján lehet részletesebben tájékozódni. Emellett van egy telefonszám, a 06 1 311 6000 ez az úgynevezett Központi Ágynyilvántartó száma, ott telefonon is szívesen adnak felvilágosítást a betegeknek - tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×