eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György
A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lépett az ügyészség az ukrán kapitány szabadlábra helyezése miatt

Az ügyészség szerint továbbra is indokolt lenne a letartóztatás, nem csak az elrejtőzés, hanem a tanúk befolyásolásának veszélye miatt is.

Az ügyészség fellebbezéssel élt az ukrán kapitány letartóztatásának megszüntetése ellen - írja közleményében a fővárosi főügyész. Az Infostart is megírta, a bíróság a gyanúsított letartóztatását október 25-én megszüntette, és bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a döntés ellen – a letartóztatás fenntartása érdekében – fellebbezést jelentett be a védői indítvány elutasítása érdekében. Az ügyészség álláspontja szerint a korábban 2019. november 30. napjáig meghosszabbított letartóztatás továbbra is indokolt mind a szökés-elrejtőzés, mind a bizonyítás megnehezítésének veszélye csak ily módon zárható ki.

A 36 rendbeli bűncselekmény tárgyi súlya – figyelemmel arra is, hogy Magyarország modern közlekedési történetének egyik legsúlyosabb, halálos áldozatot követelő közlekedési balesetéről van szó – kiemelt, és mivel Ukrajna nem adja ki állampolgárait más államnak, a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is nagy - áll a fővárosi főügyész közleményében.

Ibolya Tibor arra is kitér, hogy

a korábbi – bizonyítottan megtörtént – üzenetváltásokból megalapozott következtetés vonható le a gyanúsítottal szakmai és baráti viszonyban álló tanúk vallomása befolyásolásának veszélyére.

A bírósági eljárás nem a nyomozás megismétlése, a tanúk a bíróság előtt fő szabályként közvetlenül tesznek vallomást. Emiatt – szemben a régi bírói gyakorlattal – a letartóztatásnak ez a különös oka nem szűnik meg a nyomozás végén, hanem fennáll jelenleg is. A fellebbezés a szabadlábra helyezésre nézve halasztó hatállyal bír. Az ügyben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség november végéig vádat emel.

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó 21 óra 4 perc körül összeütközött az előtte haladó Hableánnyal. A városnéző hajó alig hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel.

A balesetet csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg. A hajókatasztrófáról az Infostart összes cikkét elolvashatja ITT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×