INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

karácsony gergely

orbán viktor

önkormányzati választás

Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese (háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek (szemben) az Országgyűlés plenáris ülésén.

Elemző: akár együttműködés is jöhet Karácsony Gergely és Orbán Viktor között

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az önkormányzati választások lezárultát követő első nyilatkozatok alapján előfordulhat, hogy sokak véleményével ellentétben az új főpolgármester nem arra fogja használni Budapestet, hogy onnan revolverezze a kormányt, az együttműködés első pillanata lehet, amikor a két vezető először találkozik a választások után.

Az önkormányzati választás kampányában gyakran elhangzott, hogy a kormány megbünteti azokat a településeket, amelyek ellenzéki vezetőt választanak. Ezt a Fidesz következetesen tagadta, de még Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sem érezte valós veszélynek ezt, amikor vasárnap este az InfoRádiónak nyilatkozott.

"Nézzük meg Szegedet, nézzük meg, milyen arányban tudtak uniós forrásokat lehívni, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy az Európai Parlament magyar ellenzéki képviselői munkája révén nagyobb mértékben lehet majd a településeknek közvetlenül az Európai Unióhoz pályázatot benyújtani, támogatásokat elnyerni. Tehát én ettől nem tartok. Az a legfontosabb, hogy a fejlesztések, a beruházások most már ne a központi pénzszivattyú érdekeit képviseljék, vagyis hogy le kelljen adni a túlárazott beruházások után a százalékot, hanem valóban az ott élők érdekeit szolgálják majd."

Nemsoká Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester egyszerre tartott beszédet, tehát nem tudták, mit mond a másik, amikor együttműködésre tettek ígéretet.

"Új alapokra szeretném helyezni Budapest és a kormány közötti viszonyt, de nem háborúra, hanem közös építkezésre készülünk. Rajtunk nem fog múlni, hogy egy méltányos együttműködés alakuljon ki az új fővárosi vezetés és a mindenkori magyar kormány között" - mondta Karácsony Gergely.

Orbán Viktor ugyanezt mondta.

"A fővárosiak úgy döntöttek, hogy most valami más következik. Ezt a döntést mi tudomásul vesszük, és csak annyit tudunk mondani, hogy az ország és a Budapesten élő emberek érdekében mi készen állunk az együttműködésre" - így a miniszterelnök.

A kormány azt szeretné, hogy a települések tovább fejlődjenek, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetésűek. Ezt már Kósa Lajos Fidesz-alelnök, a párt kampányfőnöke mondta a köztévében hétfőn.

"Amit Karácsony Gergely mondott a kampányban, abból nem derült ki semmi. Abból az derült ki, hogy klímaerdőt kell ültetni, nem tudom, hogy hova, és építeni kell egy hatalmas nagy kórházat a klímaerdő közepére, és akkor minden rendben van. Igazából csupa olyan dolgot mondott, amire nincs neki hatásköre. Nem derül ki, hogy mit szeretne csinálni. Majd most nyilván kiderül, várjuk. Mi szeretnénk azt, ha a magyar települések tovább fejlődnének, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetés alatt állnak" - fogalmazott.

Mivel tehát Karácsony Gergely és Orbán Viktor egyszerre beszéltek hasonló tartalommal, most tényleg úgy tűnik, hogy el akarják ásni a csatabárdot - fogalmazott az InfoRádió vasárnap éjszakai választási műsorában Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője.

"Segíteni fogják egymás munkáját, illetve megpróbálnak majd kiegyezni Budapesten valamilyen módon. Ez a politikai felek és a választópolgárok érdeke is, kérdés, mennyire áll elő olyan helyzet, hogy ez a megállapodás betartható.

Az a szcenárió látszik megvalósulni, hogy nem nagyon lesz összecsapás" - fejtegette.

A távozó fideszes főpolgármester is arról beszélt kampányzáró beszédében, hogy Budapest vezetőjének szükség esetén szembe kell mennie a kormánnyal, ugyanakkor mindig meg kell őriznie az együttműködés reális esélyét.

Az InfoRádióban hétfő este 6 órától az Aréna című műsorban Török Gábor politológussal elemezzük a választási eredményeket.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Budapest - együttműködés háború helyett?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018