eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Aligha fogja tudni kivetni a luxusingatlan-adót a főváros

A kerületeknek van erre joguk, de eddig nem igazán éltek ezzel a lehetőséggel. Karácsony Gergely csak akkor tudja betartani ezt az ígéretét, ha lemondanak a jogról mind a huszonhárman.

A Világgazdaság ingatlanjogászra és piaci szakértőre hivatkozva azt írja, aligha lesz bármi is a "Tiborcz-adóként" beharangozott luxusingatlan-adóból. Ismert, az adó az ötszázmillió forintnál nagyobb értékű lakóingatlanokat terhelné. Jogi szempontból az elsődleges problémát az okozza, hogy adókivetési joguk a kerületeknek van, vagyis az adóztatási joghoz mind a huszonhárom kerületnek le kéne mondania erről a jogáról.

Luxusadó formájában volt már itthon hasonló próbálkozás, de azt hatálybalépése előtt elkaszálta az Alkotmánybíróság közel 10 éve.

A nagyságát állítólagosan az építményadó felső korlátja – négyzetméterenként maximum 1898 forint – alapján határoznák meg most.

A maximális összeget egyébként összesen három budapesti kerület alkalmazza jelenleg: Terézváros, Erzsébetváros és Józsefváros.

Az Ingatlan.com adatbázisában 39.535 eladó budapesti lakás vagy ház szerepel, ebből körülbelül 200 olyan ingatlan van, amit 500 milliónál drágábban hirdetnek a tulajdonosok vagy ingatlanközvetítők.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×