eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévő István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án.
Nyitókép: Elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson 2018. november 28-án. MTI/Varga György

Készülhetnek a villanyautósok, a mostani lépés csak a kezdet volt

Augusztus 1-től az ELMŰ töltőállomásain az eddigi 10 forint helyett 99 forint lesz az ár kilowattóránként. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő, Zách Dániel, a Totalcar autós szakújságírója azonban a tízszeres áremelkedés ellenére sem tart az e-autók térnyerésének visszaszorulásától.

Az elektromos autók ára továbbra is körülbelül kétszerese a belső égésű motorral szerelt társaikénál, főként az alacsonyabb kategóriákban, magasabb osztályoknál az árkülönbözet azonban már folyamatosan szűkül, mutatott rá a Totalcar szakújságírója.

Az üzemanyagköltségek tekintetében pedig, a drágulások ellenére, az elektromos autózás sokkal olcsóbb, emelte ki Zách Dániel. Amennyiben ezt kiegészítjük az autó vételárával, akkor a helyzet már árnyaltabb, tette hozzá.

"Mindenkinek az autóhasználati szokásaihoz mérten kell eldöntenie, hogy a villanyautó opció-e, vagy sem.

Egy nagyvárosban, rövid távra használva - maximum 50 kilométeres napi távval számítva - az elektromos autó egy kiváló opció" – húzta alá. Az üzemeltetési költségek tekintetében még közép- vagy hosszútávon is egy nagyon jó választás, ismételte meg, "egyedüli autóként" azonban kompromisszumokra kényszeríti a tulajdonost.

A szakújságíró úgy gondolja, előbb-utóbb minden szolgálató - hasonlóan az ELMŰ-höz -, a fizetős modell irányába fog elmozdulni, azonban fontos megjegyezni, hogy

az elektromos autók használói egyéb kedvezményeket is élveznek,

ilyen például az ingyenes parkolás, és még most is számos ingyenes töltő érhető el. "Ezzel együtt nem gondolom, hogy ennek a néhány ezres vásárlói körnek a fizetőssé váló töltés komoly tehertétel lenne" – tette hozzá.

Miután egy viszonylag új és terjedőben lévő technológiáról van szó, így a villanyautót most vásárlók sokszor nemcsak a racionális érvek mentén döntenek, hanem emocionális tényezők is befolyásolják őket, jegyezte meg a Totalcar munkatársa. Emiatt nem számít arra, hogy az eladásokat jelentősen visszavetné, hogy egyre több helyen csak pénzért lehet tölteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×