INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

cryosave

őssejtügy

nyílt levél

tájékoztatás

Amerikából érkezett humán embrionális őssejt és százszorosan felnagyított mikroszkópikus képe látható a volt Országos Gyógyintézeti Központ kutató-fejlesztő részlegének őssejtkutatással foglalkozó laboratóriumában, amely jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálaton belül, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával működik. A szöveti őssejtek felhasználása elsősorban a vérképző és az immunrendszer gyógyításában, de a csont és az ízületi betegségek eredményes kezelésében is várható. Az embrionális őssejtek valamennyi szövettípus létrehozására képesek, így például ritmusosan összehúzódó szívizomsejteket, de akár elágazó idegsejteket is termeltetnek belőlük a kutatók.

Léptek az őssejtbotrányt nyögő szülők

Nyílt levelet tettek közzé a hetek óta elérhetetlen CryoSave őssejtbank magyar ügyfelei, mert szerintük a sejtbank családok ezreit tartja bizonytalanságban azzal, hogy nem ad megfelelő tájékoztatást.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Rukk-Tóth Edina, a nyílt levél szerkesztője többszörösen érintett az őssejtügyben, miután három gyermeke mintáit tárolják – reményei szerint – a CryoSave-nél.

Két idősebb fia mintáit még a jogelőddel, a Sejtbank Kft.-vel tároltatta le, de mint fogalmazott, fogalma sincsen arról, hogy azok hol lehetnek, csak bizakodni tud, hogy Lengyelországban.

Patthelyzet

Legkisebb gyermeke két hónappal ezelőtt született, az ő mintáit is elvileg letárolták, de ennek költségét egy összegben kellene kiegyenlítenie, amit jelen állapotban nem mert megtenni. "Viszont a szerződésben benne van, hogyha nem teszek eleget a fizetési kötelezettségnek, akkor megsemmisíthetik a mintát, amit meg semmiképp nem szeretnék" – fogalmazott az asszony, akit folyamatos aggodalom tölt el, hogy hogyan fog a helyzet megoldódni.

Próbálta felvenni a kapcsolatot az őssejtbank svájci irodájával, ahol azt közölték vele, hogy a magyarországi iroda, amit eddig kapcsolattartásra használtak, az határozatlan időre bezárt, indok pedig nincsen. "Annyira megnyugtató információkkal nem láttak el. Azt mondták, hogy minden rendben van, de ennyi" – tette hozzá.

Az ügy pillanatnyilag ott tart, hogy a svájci anyacéget hol igen, hol nem, nagyon nehézkesen lehet elérni, az írásos megkeresésre nem válaszolnak, legalábbis arra, amit Rukk-Tóth Edina tett meg irányukba. És semmit nem tesznek annak érdekében nyilvánosan, hogy az aggodalmakat eloszlassák, ismertette.

Tudomásuk szerint 330 ezer őssejtmintát egy lengyelországi laborba szállítottak, de ez az értesülés nem az őssejtbanktól származik. Hivatalos információik a szerződéses partnerüktől továbbra sincs, hogy az ő konkrét mintáik hol találhatók.

Nem sokat

Ennek okán fogalmaztak meg egy nyílt levelet, amelyet eljuttattak több nyelven is a svájci és magyar cégnek egyaránt, továbbá a svájci társaság anyacégéhez, valamint ahhoz a lengyel céghez, amelynél elvileg a minták most vannak.

"Információt szeretnénk, bizonyosságot szeretnénk és biztosítékokat"

– foglalta össze egy mondatban Rukk-Tóth Edina az óhajukat.

Információt arról, hogy hol vannak a mintáink és szükség esetén hogyan tudnak hozzáférni. Bizonyosságot a minták meglétéről és állapotáról. És biztosítékokat azzal kapcsolatban, hogyha megtörténnek a még esedékes befizetések, akkor azok megfelelő helyre kerülnek, megfelelő célra.

Nyitókép: Balaton József

Kapcsolódó hang

Őssejtbank-botrány: nyílt levelet írtak a szülők
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018