INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

nyugat-nílusi láz

szúnyog

betegség

szlávik jános

Már nálunk is felbukkant a gyógymód nélküli nyári betegség

Már nálunk is felbukkant a gyógymód nélküli nyári betegség

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A szúnyogcsípések elleni óvintézkedésre kérik a turistákat Görögországban, tavaly ugyanis elterjedt a nyugat-nílusi láz, amit a rovarok terjesztenek. A fertőzöttek nagy része észre sem veszi a tüneteket, mégis agyvelő- vagy agyhártyagyulladást okozhat, halálos is lehet. Részletek a szakorvostól.

A nyugat-nílusi láz már évtizedek óta velünk van, és az Antarktisz kivételével az összes kontinensen felütötte a fejét. 1990 után jutott át például az Egyesült Államokba, és öt év alatt elterjedt Kanadától Argentínáig.

"Ez nem azt jelenti, hogy sok eset van, de

tény az, hogy az utóbbi években Európában is megfigyelhető az esetszám-emelkedés"

- húzta alá az InfoRádióban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Heamotológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

Az EU-ban, mint folytatta, 2017-ben 200 esetet, 25 halálesetet észleltek, 2018-ban viszont már 1500 eset volt, 200 halálos.

Ennek okai között az időjárás, az éghajlatváltozás vagy a szúnyogok számának emelkedése lehet. Mindenesetre tény az, hogy a dél-európai országok védekezésre buzdítanak, elsősorban Görögország, de Olaszország és Szerbia is.

Az említett betegség ellen nem létezik védőoltás, csak a szúnyogok elleni védőoltással csökkenthetjük a veszélyt. Szlávik doktor arra is rámutat,

a betegség "jóindulatú", tehát nyaralást csak emiatt lemondani nem helyes, "a néhány száz eset nem jelent járványügyi veszélyt".

A nyugat-nílusi láz 80-90 százalékban teljesen tünetmentes, későbbi vérvételből esetleg kiderülhet, másképp nem, a fertőzöttek 10-20 százalékában alakul ki valamilyen furcsa lázzal, fejfájással, bőrkiütéssel, nyirokcsomó-megnagyobbodással járó megbetegedés, ami az esetek 99 százalékában magától meggyógyul, a beteg pedig úgy emlékszik rá, mint egy nyári influenzára.

Azok a betegségek, amelyeket végül bejelentenek, abból fakad, hogy annál az 1 százaléknál súlyosabb betegség, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás alakul ki, magas lázzal, fokozódó fejfájással, tarkókötöttséggel, eszméletvesztéssel

- vázolta Szlávik János, aki egyértelműsítette, a kórházi vizsgálat azonnal és egyértelműen kimutatja ezt a betegséget. Jó tudni, hogy a súlyos esetek nagy része valamilyen immunhiányos embernél vagy idős személynél alakulnak ki, egy alapvetően egészséges embernél nagyon ritka, hogy egy ilyen betegségnek fatális végkimenetele legyen.

Szerinte egyelőre nem tart ott ez a betegség, hogy aggódni kellene Magyarországon.

Kapcsolódó hang

Nyugat-nílusi láz - Szlávik János
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018