eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Itt vannak az ellenállóbb, egyre agresszívabb szúnyogok

A klímaváltozás az oka annak is, hogy hatalmasra dagadnak a szúnyogcsípések. A Blikk írta meg a napokban, hogy egy kisfiút kórházba kellett vinni, annyira heves reakciót váltottak ki nála a csípések. A szokatlanul nagyra duzzadó kiütéseket új, ellenálló szúnyogfajok okozzák, a csípéseket tanácsos borogatni, és ha nem múlnak orvoshoz fordulni – figyelmeztet Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

Szokás mondani, hogy a mai világnak két csapása van, az egyik a környezetszennyezés, a másik pedig a klímaváltozás, amit az ember–szúnyog modellben is kristálytisztán látni, fogalmazott a Magyar Allergia Szövetség elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva.

A vérszívók egyre agresszívabbak lesznek,

hiszen a klímaváltozás a gyengébb, kevésbé életképes fajtákat óriási mértékben pusztítja, helyükbe pedig jönnek az ellenállóbb szúnyogfajták.

A mediterrán térségekben őshonos szúnyogok mára már Magyarországon is megtalálhatók, mutatott rá Nékám Kristóf, megismételve, az eredeti szúnyogjainknak a sűrűsége megfogyatkozott, így azok, amelyek ellenállóbb fajtájúak, és délebbről érkeznek, azok lassan át fogják venni a helyüket.

A szúnyogcsípésekre adott erős reakciók pedig azt sejtetik, hogy egyrészt

másfajta szúnyogok jelentek meg, de az ember is másképp reagál,

mint korábban.

"A környezetszennyezés az az allergiás típusú reakciókat is elősegíti, fokozza", emellett természetesen a szúnyogok nyála is más összetételű, jegyezte meg. Az is elképzelhetőnek tartja, hogy szúnyogok által felvett kis molekulasúlyú környezetszennyező anyagoknak egy része is bekerülhet az emberi szervezetbe egy szúrás alkalmával.

Mindenesetre, ha a csípés napokig nem múlik, érdemes orvoshoz fordulni - tanácsolja Nékám Kristóf -, mert elképzelhető, hogy olyan kórokozót hord magával a szúnyog, amely eddig Magyarországon nem volt ismert. A házi praktikák legegyszerűbb módja a borogatás, de a hűsítő és antiallergiás krémek használata is enyhülést hozhat. Akiknél pedig valóban erős reakciót vált ki a csípés, egy antihisztamin tabletta beszedését sem tartja ördögtől való dolognak a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×