eur:
389.53
usd:
357.84
bux:
73304.01
2024. július 22. hétfő Magdolna

Új nyári betegségek jelentek meg Magyarországon

A kullancsok és szúnyogok terjesztette kórokozók egyre nagyobb számú megbetegedést okoznak Magyarországon, ennek hátterében pedig az emelkedő átlaghőmérséklet, az enyhébb telek, vagyis a klímaváltozás áll.

Európában elsősorban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek száma fog növekedni, Magyarországon ez leginkább a Lyme-kór terjedését jelenti – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ klímaegészségüggyel foglalkozó munkatársa. Ahogy melegszik az idő, fokozódik a vérszívók aktivitása, idén február-márciusban már ideális volt nekik a hőmérséklet, ráadásul az emberek is több időt töltenek ilyenkor a szabadban – tette hozzá Páldy Anna.

A Lyme-kórt baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető

– tájékoztatott a szakértő. Jellegzetes tünete: a kullancscsípés után néhány nappal megjelenhet egy fájdalmas kokárda szerű kiütés. Amint ezt észleljük, orvoshoz kell fordulni minél előbb, az utasításait betartva kezelhető a betegség – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa.

A nyugat-nílusi láz kórokozója azonban vírus, melyet az Afrikában áttelelő madarak hoznak térségünkbe, és a szúnyogok az átvivők

– fejtette ki Páldy Anna. A fertőzés az utóbbi 10 évben is jelen volt Magyarországon, tavaly azonban jelentősen megugrott a megbetegedések száma. A fertőzések leginkább a nyár időszakra jellemzőek, hiszen a terjesztő szúnyogok akkor csípnek.

A szakértő kiemelte: vannak olyan megbetegedések, melyeket olyan fajok terjesztenek, melyek eddig Európában nem fordultak elő, ilyen az ázsiai tigrisszúnyog, a japán, illetve a korai szúnyog. Így megjelentek olyan trópusi betegségek is, mint a Dengue- és a Chikungunya-láz is, melyek magas lázzal, hidegrázással és fejfájással járnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, pedig sokan nem kedvelik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar diákok harmada magas pénzügyi műveltséggel rendelkezik

A magyar diákok harmada magas pénzügyi műveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×