INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

szúnyog

kullancs

lyme-kór

nyugat-nílusi láz

Új nyári betegségek jelentek meg Magyarországon

Új nyári betegségek jelentek meg Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A kullancsok és szúnyogok terjesztette kórokozók egyre nagyobb számú megbetegedést okoznak Magyarországon, ennek hátterében pedig az emelkedő átlaghőmérséklet, az enyhébb telek, vagyis a klímaváltozás áll.

Európában elsősorban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek száma fog növekedni, Magyarországon ez leginkább a Lyme-kór terjedését jelenti – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ klímaegészségüggyel foglalkozó munkatársa. Ahogy melegszik az idő, fokozódik a vérszívók aktivitása, idén február-márciusban már ideális volt nekik a hőmérséklet, ráadásul az emberek is több időt töltenek ilyenkor a szabadban – tette hozzá Páldy Anna.

A Lyme-kórt baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető

– tájékoztatott a szakértő. Jellegzetes tünete: a kullancscsípés után néhány nappal megjelenhet egy fájdalmas kokárda szerű kiütés. Amint ezt észleljük, orvoshoz kell fordulni minél előbb, az utasításait betartva kezelhető a betegség – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa.

A nyugat-nílusi láz kórokozója azonban vírus, melyet az Afrikában áttelelő madarak hoznak térségünkbe, és a szúnyogok az átvivők

– fejtette ki Páldy Anna. A fertőzés az utóbbi 10 évben is jelen volt Magyarországon, tavaly azonban jelentősen megugrott a megbetegedések száma. A fertőzések leginkább a nyár időszakra jellemzőek, hiszen a terjesztő szúnyogok akkor csípnek.

A szakértő kiemelte: vannak olyan megbetegedések, melyeket olyan fajok terjesztenek, melyek eddig Európában nem fordultak elő, ilyen az ázsiai tigrisszúnyog, a japán, illetve a korai szúnyog. Így megjelentek olyan trópusi betegségek is, mint a Dengue- és a Chikungunya-láz is, melyek magas lázzal, hidegrázással és fejfájással járnak.

Kapcsolódó hang

Új nyári betegségek jelentek meg Magyarországon
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018