eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Diákmunkások dolgoznak a kötészet csomagoló részlegében. Hat vidéki nyomda alkotta konzorcium, élén a debreceni Alföldi Nyomdával, pályázaton elnyert három évre szóló megbízás alapján gyártja a jövő évi tankönyv mennyiséget. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

A diákok jobban kereshetnek a minimálbérnél - főleg Budapesten

A diákok munkavállalásának körülményeit is a munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés.

Kötelező az írásbeli munkaszerződés - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Juhász Csongor, a Prohuman csoport ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy beköszöntött a nyár, ami egyre több diákot hív be a munka világába.

"A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakört és a munkabér megjelölését, utóbbi nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél, bruttó 857 forintnál óránként" - hangsúlyozta Juhász Csongor.

Arra a kérdésre, hogy régiónként milyen munkára mennek a fiatalok, azt mondta, sokan dolgoznak a turizmusban és a vendéglátásban.

"A nyári szezonban egyre több felszolgálót, pultost keresnek, konyhákban, standokon, fürdőkben pedig különböző munkakörökben kisegítőket. Az ipari cégeknél a szabadságolások miatt is sok diákot alkalmaznak, betanított munkakörben"

- folytatta Juhász Csongor.

A szakértő - iskolaszövetkezetén keresztül - találkozott már olyan munkáltatóval is, amely túravezetőt, vitorlásoktatót, vízi játszótéri felügyelőt keresett, nem beszélve a fesztiválokról, amelyeken rengeteg diák kap munkát.

Mint elmondta,

"a diákok esetében egész szépen emelkednek a bérek", egyre több munkáltató lő a minimálbér fölé, és csak 15 szja-t kell fizetni a bérek után. Főleg Budapesten és környékén 1200 forint az átlagbér óránként, vidéken jellemzően 10 százalékkal alacsonyabb.

Vannak olyan diákok, akik karrierre is lelnek a diákmunka időszakában.

A Prohumanon keresztül közel 6000 diák végez munkát nap mint nap, tavaly a 15-24 évesek között 300 ezren dolgoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×