INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

diákmunka

prohuman

juhász csongor

Diákmunkások dolgoznak a kötészet csomagoló részlegében. Hat vidéki nyomda alkotta konzorcium, élén a debreceni Alföldi Nyomdával, pályázaton elnyert három évre szóló megbízás alapján gyártja a jövő évi tankönyv mennyiséget. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

A diákok jobban kereshetnek a minimálbérnél - főleg Budapesten

InfoRádió

A diákok munkavállalásának körülményeit is a munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés.

Kötelező az írásbeli munkaszerződés - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Juhász Csongor, a Prohuman csoport ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy beköszöntött a nyár, ami egyre több diákot hív be a munka világába.

"A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakört és a munkabér megjelölését, utóbbi nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél, bruttó 857 forintnál óránként" - hangsúlyozta Juhász Csongor.

Arra a kérdésre, hogy régiónként milyen munkára mennek a fiatalok, azt mondta, sokan dolgoznak a turizmusban és a vendéglátásban.

"A nyári szezonban egyre több felszolgálót, pultost keresnek, konyhákban, standokon, fürdőkben pedig különböző munkakörökben kisegítőket. Az ipari cégeknél a szabadságolások miatt is sok diákot alkalmaznak, betanított munkakörben"

- folytatta Juhász Csongor.

A szakértő - iskolaszövetkezetén keresztül - találkozott már olyan munkáltatóval is, amely túravezetőt, vitorlásoktatót, vízi játszótéri felügyelőt keresett, nem beszélve a fesztiválokról, amelyeken rengeteg diák kap munkát.

Mint elmondta,

"a diákok esetében egész szépen emelkednek a bérek", egyre több munkáltató lő a minimálbér fölé, és csak 15 szja-t kell fizetni a bérek után. Főleg Budapesten és környékén 1200 forint az átlagbér óránként, vidéken jellemzően 10 százalékkal alacsonyabb.

Vannak olyan diákok, akik karrierre is lelnek a diákmunka időszakában.

A Prohumanon keresztül közel 6000 diák végez munkát nap mint nap, tavaly a 15-24 évesek között 300 ezren dolgoztak.

Nyitókép: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Diákmunka - bérek, állások
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018