Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke, Takáts Alajos gasztroenterológus főorvos az InfoRádióban felhívta a figyelmet, hogy az ételintoleranciának szokatlan tünetei is lehetnek: nehezen múló bőrtünetek, ekcéma, kiütés, fejfájás, ízületi gyulladás, tartós köhögés, depresszió, székrekedés. Gyerekeknél kiszáradás, teljesítményromlás, figyelem- és alvászavar is jelentkezhet.
Takáts Alajos hozzátette a magyar gyermekek, fiatalok körében
leggyakrabban a tehéntej, a tojásfehérje, a kazein, a gliadin, a búza, a juhtej, a kecsketej, az árpa, a mogyoró és a borsó fogyasztása okoz ételintoleranciát.
Ha sikerül diagnosztizálni, hogy mi okozza a tüneteket, akkor azt a táplálékot el kell hagynia a gyermeknek.
Diétával megoldható a panasz, és nincs szükség gyógyszeres kezelésre.
A megfelelő táplálkozás még fontosabb a gyerekeknél, ezzel érdemes dietetikust felkeresni – mondta a szakértő. A betegséget vérvétel segítségével lehet diagnosztizálni, egyszerre 200 ételről lehet kideríteni így, hogy okoz-e intoleranciát a gyermeknél.