eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton 2017. november 27-én. A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó miatt forgalomkorlátozásokat vezettek be a fővárosban.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Így lehetne a felére csökkenteni a teherautók szennyezését

Magyarországnak 2030-ig 7 százalékkal kell csökkentenie üvegházgáz-kibocsátását, ez pedig csak komoly adóemelésekkel, korlátozásokkal érhető el - mondta az InfoRádióban a Levegő Munkacsoport elnöke.

Magyarországon a levegőbe jutó üvegházgázok 98 százalékáért a közúti közlekedés és a fuvarozás felel. Becslések szerint 2030-ra a kibocsátás a jelenlegi másfélszeresére emelkedhet, ezt csökkenteni csak komoly korlátozásokkal lehet - mondta az InfoRádióban Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

"Nem fog menni anélkül, hogy megemelnék az egyes közlekedési módok adóit, díjait"

- fogalmazott.

A párizsi klímaszerződésben az Európai Unió azt vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest. Azt is meghatározták, hogy az egyes tagországoknak mennyivel kell hozzájárulniuk a csökkentéshez. A szükséges intézkedésekről pedig az év végéig tervet kell készíteni.

Magyarország számára 7 százalékos mérséklést írtak elő.

Ennek eléréséhez alacsony kibocsátási és forgalomcsillapított zónák létesítésére, tömegközlekedési és kerékpáros fejlesztésekre is szükség van - mondta a Levegő Munkacsoport elnöke.

"Sokkal nagyobb mértékben kell egyrészt a környezetkímélőbb árufuvarozási módokra átállni, például

egyes tanulmányok szerint a városi áruszállításban a szén-dioxid-kibocsátás akár 50 százalékkal is csökkenthető, ha mindazon szállításokat mondjuk elektromos meghajtású teherkerékpárokkal végeznék,

amelyeket most teherautókkal végeznek" - mutatott rá Lukács András.

A témával foglalkozó konferenciát is szerveztek csütörtökön a munkacsoport közreműködésével, amit a Facebookon ITT lehet visszanézni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×