eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Posztumusz díszpolgári címet kapott Mindszenty József – a nap hírei

Már több mint 10 ezren jelezték, hogy külképviseleten szavaznak az Európai Parlamenti választáson. Posztumusz díszpolgári címet adományozott az esztergomi önkormányzat Mindszenty József egykori esztergomi érseknek. Több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Phenjan a Japán-tenger felé, az amerikai elnök kiállt az észak-koreai vezető mellett.

Már több mint 10 ezren jelezték, hogy az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a 132 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni. A legtöbben, 946-an a londoni külképviseletet jelölték meg, de sokan szavaznának Brüsszelben, Münchenben, Bernben, Berlinben, Stuttgartban, Hágában, Bécsben és Csíkszeredában. A külképviseleti szavazáshoz május 17-én 16 óráig kell kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől.

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket a kettős állampolgárok többes szavazási lehetőségének megakadályozására. Rónai Sándor, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselőjelöltje több mint nyugtalanítónak nevezte, hogy a májusi voksolásra a tavalyi országgyűlési választásnál 30 ezerrel több kettős állampolgár regisztrált az Európai Unión kívüli országokból.

Posztumusz díszpolgári címet adományozott Mindszenty József egykori esztergomi érseknek az esztergomi önkormányzat. Az oklevelet Erdő Péter bíboros vette át a hercegprímás emlékére rendezett mise után a Szent Adalbert Központban. A hercegprímás halálának 44. évfordulóján tartott misén Bölcskei László nagyváradi megyés püspök arra hívta fel a hívek figyelmét, ha egy jobb és szerethetőbb világot akarnak, akkor sokszor ma is több bátorságra és elszántabb elköteleződésre van szükség. A mártírsorsú Mindszenty József boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

A Velencei-tó megkoszorúzásával hivatalosan is megkezdődött a 2019-es évad. Az ünnepségen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség elnöke hangsúlyozta: nem minden gyerek lesz élsportoló, olimpiai- vagy világbajnok, ennél sokkal fontosabb, hogy a gyerekek szeressék a vizet, a közösséget, a választott sportágat. L. Simon László országgyűlési képviselő jelentős dolognak nevezte az északi evezőspálya teljes felújítását, amely világversenyek megrendezésére lesz alkalmas.

Szenátusi meghallgatást tartottak a Boeing katasztrófák ügyében. Ezen kiderült, hogy 22 biztonsági ellenőr közül 16 nem fejezte be a szükséges teljes körű kiképzést, ennek ellenére megkapta a bizonyítványt a Boeing 737 MAX-gépek üzembe helyezéséhez szükséges ellenőrzéshez. Pénteken a Wall Street Journal című lap – a Boeing repülőgépgyártól származó értesülésekre hivatkozva – arról írt, hogy a 737 MAX típusú gépek kudarcához a Boeing mérnökei és tesztpilótái közötti rossz viszony is hozzájárult.

Több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé Észak-Korea. Szöul felszólította északi szomszédját, hogy szüntesse be a Koreai-félszigeten katonai feszültséget keltő tevékenységet. Közben Donald Trump amerikai elnök azt hangsúlyozta: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem fogja megszegni a neki tett ígéreteit. A tesztek előzménye, hogy megrekedtek az Egyesült Államok és Észak-Korea között tavaly elkezdődött nukleáris tárgyalások.

Összesen 90 rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből Izrael területére. Többet megsemmisített a Vaskupola légvédelmi rendszer, majd válaszul izraeli harckocsik támadásokat hajtottak végre a palesztin területet uraló Hamász radikális csoport katonai állásaira. Az izraeli rádió híradása szerint több gázai rakéta mélyen Dél-Izrael belsejében csapódott be, de áldozatokról nem érkezett hír. Gázai egészségügyi források szerint az izraeli válaszcsapásokban 3 palesztin sebesült meg.

Sikeresen felbocsátották a SpaceX teherűrhajóját, amely utánpótlást szállít a nemzetközi űrállomásra. A start után néhány perccel a hordozórakéta első fokozata sikeresen landolt egy tengeri platformon. A szakemberek eredetileg péntekre tervezték a felbocsátást, de az Atlanti-óceánon, a parttól 22 kilométerre horgonyzó platform elektromos rendszerében észlelt problémák miatt egy nappal elhalasztották az indítást.

Északkelet-India után Bangladesbe ért a Fani trópusi ciklon. A széllökések ereje helyenként eléri az óránkénti 205 kilométert. A szélvihar ma Dakkára csapott le. A part menti körzetekben a hatóságok elrendelték a kikötők bezárását. Előzőleg 1,2 millió ember kimenekítését rendelték el és 4 ezer menedékhelyet nyitottak meg.

Örök nyugalomra helyezték János néhai luxemburgi nagyherceget, államfőt. A luxembourgi székesegyházban tartott gyászszertartáson a többi között a belga, a dán, a monacói, a holland, a norvég, a svéd és a spanyol uralkodói család képviseltette magát. A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója április 23-án hunyt el 98 éves korában.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×