INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

clark ádám tér

széchenyi istván tér

közlekedés

lánchíd

Eldőlt: így újul meg a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér

Eldőlt: így újul meg a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér

Jelentősen átalakul a Clark Ádám tér arculata. A hét elején megjelent kormányhatározat alapján a Lánchíd és a Váralagút között nagyobb lesz a gyalogosok számára kijelölt övezet.

A miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat értelmében általános elvként fogalmazták meg, hogy a Clark Ádám téren olyan közfunkciókkal bíró egységes közterület és zöldfelület jöjjön létre, amely integrálódik a budai Várnegyed és a belváros gyalogos-turisztikai zónájába. Ennek keretében megnövelik a gyalogosok számára biztosított járdákat, díszburkolattal. Ezeken kívül a tér minden irányában újabb zebrákat is kialakítanak.

A kormány a Margitszigethez vagy a megújult Madách Imre térhez hasonló presztízsű közterületet álmodott meg.

Jelentősen csökkenne a tér közepi zöldterület, de megmaradna a körforgalom. Nem kizárt, hogy a környéken jelzőlámpák is lesznek.

A kivitelezést a Lánchíd és a budai Váralagút teljes körű rekonstrukciójával együtt végeznék úgy, hogy azzal a közlekedést a lehető legkisebb mértékben korlátozzák.

A megújításnak időkorlátja is van, ez valószínűleg másfél év lenne.

A Clark Ádám tér esetében a tervezés kiindulási alapja a BKK Zrt. megbízásából 2016-ban készített engedélyezési és kiviteli terv lesz.

A Lánchíd másik oldala is megújul. A Széchenyi István térnél biztosítani kell a Lánchíd kétszer egy forgalmi sávos megközelítését és a József Attila utcára való rávezetését a Széchenyi István tér déli oldalán,

a pesti oldalon viszont megszűnik a körforgalom,

de fenntartják az Apáczai Csere János utca és a Dorottya utca forgalomtechnikai kapcsolatát. Kialakítanák a Szent István bazilika – Lánchíd – budai Vár összefüggő gyalogostengelyt úgy, hogy a bazilikától a Lánchíd északi járdája a felszínen elérhető legyen, tehát

nem lesz alagút.

Megszüntetnék a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolót. A Széchenyi rakpart átépítésével közvetlen gyalogos kapcsolat jöhet létre a Kossuth Lajos térrel.

A József Attila utca esetében megvalósíthatósági tanulmány készül annak érdekében, hogy létrejöjjön egy kétszer egy sávos, csillapított forgalmú út az Október 6. utcától a Lánchídig vezetett buszsáv létesítésével, megnövelt járda- és zöldfelülettel.

Korábban a Magyar Kerékpárosklub is asztalra tette javaslatát a területtel kapcsolatban.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Megújul a Clark a Széchényi tér
 
A címlapról ajánljuk

Nem minden szám romlik

Valamivel 4000 fölött a vasárnap talált koronavírusosok, de 15 ezer fölött a halottak száma....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018