eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szakmai ajánlatot tett a fővárosnak a Magyar Kerékpárosklub

Budapest közepéről van szó: a Lánchíd budai és pesti oldaláról. Így nézne ki a Budapest Szíve Programhoz idomuló végleges forma.

Az április 28-i nagyszabású kerékpáros felvonulás (I bike BP) ténye talán kicsit elhomályosítja a bringások közlekedési célú követelései mögötti tartalmat. Ismert, a felvonulás célja a kiáltványszerűen kiadott 12+1 pont teljesülése.

Mivel a fővárosban kerékpározók egyik legnagyobb nehézsége a Duna két partja közötti közlekedés, a Magyar Kerékpárosklub nyilvánosságra hozta a Lánchíd két oldalával kapcsolatos, minden részletre kiterjedő, szakmai terveit.

A terv legfontosabb eleme, hogy

kerékpársávot kérnek a csökkentett átmérőjű budai Clark Ádám és a pesti Széchenyi térre, valamint József Attila utcára,

amit műszakilag akár még a Lánchíd - Magyar Kerékpárosklub által nem támogatott - autóforgalmi megtartása mellett is ki lehet alakítani.

A közlekedésszakmai munkában látható: teljesen újragondolták a pesti hídfőt, így a pesti bazilikától gyalogosan szabályosan el lehetne jutni a jelenleg kihasználatlan zöldterületre, ami nem lenne körbezárva az autóforgalommal, ami így leegyszerűsödve közlekedhetne a József Attila utca és a Lánchíd között.

A Kerékpárosklub a BKK madártávlati terve alapján, és a meglévő struktúra megtartásából kiindulva is készített javaslatot a gyalogos és kerékpárosbarát környezet kialakítására.

Mint a megjelenítésen látszik, Pesten is létesülne körforgalom, amit kétirányú kerékpársáv vehetne körbe.

Itt pedig a József Attila utcai tervek láthatóak.

Budán ugyanígy kihasználatlan a Clark Ádám tér terjedelmes közepe, és mivel nagyon valószínű, hogy az Alagútban "fölfelé" kerékpársáv, "lefelé" bringás nyom lesz, a téren is meg kell oldani a kétkerekűzők áthaladását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×