eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az aszály miatt kiszáradt búzaföld Orosháza határában, ahol a 2011-ben lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. A vetést és az őszi növénykultúrák kelését is egyaránt nehezíti a szárazság.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szárazság: a Dunántúlon javult a helyzet, az Alföldön még bajban vannak

Országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség.

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

Petőházi Tamás kiemelte, hogy országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség. Elmondta, hogy egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti. Hozzátette,

a probléma már tavaly ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét.

Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt akár 2-3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani.

Az elnök elmondta, hogy Magyarországon 80 ezer hektáron megoldott az öntözés. Repce 290 ezer hektáron, búza pedig mintegy egymillió hektáron van elvetve, amelyek öntözésére nincs kapacitás.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×