INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

aszály

kenyér

búza

Az aszály miatt kiszáradt búzaföld Orosháza határában, ahol a 2011-ben lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. A vetést és az őszi növénykultúrák kelését is egyaránt nehezíti a szárazság.

Aszály: jó még lehet az őszi búza, de sok már nem

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Már most látható, hogy legalább 15 százalékos terméskiesésre kell majd számítani az őszi kalászosok, vagyis az őszi búza és árpa esetében - mondta az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Amennyire az év e szakában megítélhető, 15 százalékos terméskiesés lesz idén az őszi kalászosokban, az őszi búzában és az őszi árpában - tudta meg az InfoRádió Halmos Gábortól, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatójától.

"A folyamatos és hosszan tartó aszály időszakát már nem lehet behozni. Az elmúlt időszakban néhány milliméter csapadék hullott, de igazából akkor nyugodnának meg a kedélyek, ha 2-3 nap alatt 30-40 milliméter leesne" - fogalmazott Halmos Gábor.

Szerinte a csatornázott, öntözött földeken gazdálkodóknak most nagyon nagy szerencséjük van.

A várható következményekről szólva Halmos Gábor elmondta, extrém helyzettel állunk szemben, ugyanis szembe kell menni azzal a dogmával, hogy őszi búzát, árpát nem öntözünk, ráadásul

a 15 százalékos kiesés nem a tavalyi évhez képest tapasztalható most, hanem az elmúlt sok év átlagához képest. Ráadásul ezt behozni már nem is lehet

- optimális feltételek mellett sem.

Minőségét tekintve még lehet jó a gabona, de a mennyisége biztos, hogy kisebb lesz. Áremelkedés is valószínű, de Halmos Gábor szerint még becslésekbe bocsátkozni is nagyon korai.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Aszály miatt terméskiesés - Halmos Gábor
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018