INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

önkormányzat

állami számvevőszék

vizsgálat

Átvizsgálta az összes magyar város gazdálkodását az ÁSZ

Átvizsgálta az összes magyar város gazdálkodását az ÁSZ

Infostart / MTI

Stabil, fenntartható, nem igényel rendszerszintű beavatkozást a magyarországi városi önkormányzatok gazdálkodása.

Warvasovszky Tihamér, Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke annak az ellenőrzésnek a tapasztalatairól számolt be, amelynek során az ország valamennyi, vagyis 322 városi rangú településének 2015-2016-os gazdálkodását vizsgálta az ÁSZ az Önkormányzati Kockázati Megfigyelő Rendszer (Ökomer) használatával.

Az alelnök hangsúlyozta: a fenntartható pénzügyi és vagyongazdálkodási stabilitás annál is inkább fontos ezen településeken, mert 3,3 millió polgárnak adnak otthont, és a költségvetésük a bevételi és a kiadási oldal együttesével meghaladja az 1400 milliárd forintot.

Felidézte, hogy az ÁSZ 2010 után azt követően végezte el az önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzését, hogy a települések jelentős adósságot halmoztak fel. Éppen ennek az ellenőrzésnek a nyomán döntött az Országgyűlés az önkormányzatok adósságának konszolidációjáról, amelyre 2011 és 2014 között több ütemben került sor.

Mostanra vált szükségessé a kontroll megismétlése az ÁSZ által kidolgozott, a rendszerszintű kockázatokat is feltáró Ökomer módszer segítségével. Az önkormányzatok gazdálkodása ugyanis jelentős hatást gyakorol az állam egészének gazdálkodására, valamint az önkormányzati vagyon a nemzeti vagyon része - fűzte hozzá.

Ennek keretében tavaly 132 nagyközség gazdálkodási kockázatait vizsgálták, most pedig a városok kerültek sorra (a megyei jogú városok, a fővárosi kerületek és a főváros külön kategória) - ismertette.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára arról szólt, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzatoknál stabil volt a pénzügyi egyensúly, a költségvetési bevételek összességében fedezetet nyújtottak a kiadásokra, és a települések megőrizték vagyonukat.

A 322 város közül, mindössze 19 esetében tárták fel az adósságrendezési eljárás veszélyének kockázatát. Ezek olyan települések, amelyek negatív működési költségvetés mellett halmoztak fel kilencven napnál régebben lejárt szállítói tartozásokat.

Arra is kitért, hogy miközben az önkormányzatok gazdálkodásában nem, az önkormányzati cégek működése esetében találtak kockázatokat. Az ellenőrzésnek éppen az volt a célja, hogy felhívják a városok figyelmét arra, fokozott figyelmet fordítsanak a társaságok gazdálkodására - mondta a főtitkár.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

ÁSZ vizsgálat - városi önkormányzatok - Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018