eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Szakértők: ha jön a válság, sokkal jobb, ha euró helyett forint van

Az euró bevezetésének feltételeiről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke ehhez hozzászólva arról beszélt, miért járnak jobban válság esetén azok az államok, amelyeknek saját devizájuk van.

Egy ideig még nyilvánvalóan nem lesz euró Magyarországon; ez egyértelmű volt eddig is, de most, amikor középtávú célkitűzésekről beszél a gazdaságpolitika, és nem hangzik el az euró, fontos tisztázni, hogy nem kell a bevezetéssel foglalkozni - fogalmazott az InfoRádióban Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke.

"Nagyon fontos, hogy Magyarországnak legyen saját devizája, és ugyanilyen fontos az is, hogy az adósság nagy része saját devizában álljon fenn" - tette hozzá.

Az elkerülhetetlen, időnként előjövő gazdasági visszaesések ellen, amilyenre sokan számítanak a következő 5-10 évben, szerinte nem monetáris fronton próbálnak küzdeni az államok, "sokkal fontosabb lesz a költségvetési kiadások szerepe, és

nagyon nagy előnyben lesznek azok, akiknek az adósságuk saját fizetőeszközben van kibocsátva" .

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Arénában hozzátette, a korábbi hetekben, hónapokban nagyon sokat beszélgettek az euróról, szerinte a közös pénz bevezetéséhez egy megfelelő reálgazdasági és pénzügyi érettségre van szükség, a maastrichti kritériumoknak megfelelni - noha ez benne van a szerdán nyilvánosságra hozott jegybanki 330 pontban - nem elég.

Ő úgy látja,

az adósság 100 százalékát belföldi kézben kell tudni,

ez javítaná a magyar gazdaság sokkellenálló-képességét és általában a beavatkozási képességét is növeli.

Szabó László mindehhez hozzátette,

az eurózónába belépni azért sem sürgető, mert "igencsak nem tudni, mi lesz az eurózónával".

Mint Virág Barnabás elmondta, a jegybank 330 pontja által kijelölt 12 terület "intenzív fejlődési pályára" kívánja állítani a magyar gazdaságot, arról, hogyan lehet a meglévő munkaerőt, megtakarításokat olyan módon felhasználni, hogy az a jövőben minél hatékonyabb termelési struktúrákat hozzon létre.

"Ennek az az oka, hogy az elmúlt időszakban gyors javulás állt be, de előre tekintve már egyre kisebb lesz az a munkaerőpiac, amit még be lehet vonni" - fogalmazott Virág, aki szerint fontos feladatot ró a gazdaságokra, hogy a világban gyorsan állnak át a vállalatok egyik technológiáról a másikra.

A szükséges demográfiai fordulatról Szabó László elmondta, szinte lehetetlen eredményt elérni a népesedéspolitikában, de "nem lehet karba tett kézzel ülni, valamit csinálni kell".

A magánszektor bevonásának lehetőségére úgy reagált, annak a bölcsődei ellátásban és az egészségügyben igenis lehet helye, nem szabad úgy tenni, mintha ez nem lehetne működőképes.

Virág Barnabás szerint éppen az egészségügyben és az oktatásban nem lehet elvárni gyors fordulatot, ám az általános osztrák színvonal eléréséhez a jegybank által leírt csaknem mind a 330 pont érintésére szükség lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×