INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

pedagógus expo

balatoni kata

nevelés

oktatás

nat

Néhány dologra fel fogják hívni a tanárok figyelmét

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Pedagógus Expót rendeznek február 23-án a Budapest Kongresszusi Központban. A résztvevők a szakmára váró új kihívásokról, a megváltozott társadalmi és technológiai körülményekre adott válaszaikról beszélgetnek.

A február 23-ai Pedagógus Expo célja, hogy minél több innovatív módszerrel, eszközzel ismertesse meg a tanárokat, és egy olyan szemléletet közvetítsen, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy a tanítás folyamata a pedagógusokról is szól - tudta meg az InfoRádió Balatoni Kata neveléstudományi kutatótól.

Hogy lépést tart-e a megváltozott környezettel a pedagógusok önbecsülése és megbecsültsége, arról Balatoni Kata úgy fogalmazott, nagyon leterhelt szakma a tanári, sok nehézséggel, közben pedig nagy felkészültséget és alkalmazkodóképességet igényel.

"A válaszadás a folyton változó világra;

ez az, amiben szeretnénk segítséget nyújtani. Ha képesek vagyunk magunkat képezni, új eszközökhöz nyúlni és sikerélményt vinni a munkába, akkor meg fog indulni egy társadalmi megbecsülési folyamat" - vélekedett Balatoni Kata.

A digitális világ megjelenésével megszűnt a tanár szinte a pappal egyenértékű tekintélye,

új kihívásként köszöntött rá, hogy az internetes keresés korszakában az iskolai idő alatt használható tudást, komplex látásmódot adjon át a tanulóknak. A szakember úgy látja, hogy ha erre a kihívásra a tanárok jól felelnek, a társadalmi megbecsültség is meglesz.

Mint mondta, maga is úgy látja, hogy az új Nemzeti Alaptanterv jelenleg zajló társadalmi vitája iszonyú terheket ró a tanárokra, elvárásokat támaszt velük szemben, de emellett azt is hangsúlyozza: "más információkra van szükség, amiket a szülőktől nem kapnak meg a gyerekek. Erre a felület a legjobban a pedagógiában adott, és erre fel kell készíteni a tanárokat; át kell formálni a tananyagot."

A szakma előtt álló nagy feladatnak tartja Balatoni Kata

azt kideríteni, hogyan lehet lekötni, megfogni a gyerekeket,

és biztosra veszi azt is, hogy

az eddigi poroszos stílusnak leáldozott. "Széleskörűen kell ismerni a gyerekeket és a világukat, szerinte ez a kulcs.

A rendezvényen számtalan példát fogunk erre felhozni, hiszen nem a módszer számít, hanem a pedagógus" - tette hozzá a neveléstudományi kutató.

Kapcsolódó hang

Pedagógus Expo - tanárok szerepe, megbecsültsége
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018