eur:
387.36
usd:
357.45
bux:
68045.96
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Néhány dologra fel fogják hívni a tanárok figyelmét

Pedagógus Expót rendeznek február 23-án a Budapest Kongresszusi Központban. A résztvevők a szakmára váró új kihívásokról, a megváltozott társadalmi és technológiai körülményekre adott válaszaikról beszélgetnek.

A február 23-ai Pedagógus Expo célja, hogy minél több innovatív módszerrel, eszközzel ismertesse meg a tanárokat, és egy olyan szemléletet közvetítsen, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy a tanítás folyamata a pedagógusokról is szól - tudta meg az InfoRádió Balatoni Kata neveléstudományi kutatótól.

Hogy lépést tart-e a megváltozott környezettel a pedagógusok önbecsülése és megbecsültsége, arról Balatoni Kata úgy fogalmazott, nagyon leterhelt szakma a tanári, sok nehézséggel, közben pedig nagy felkészültséget és alkalmazkodóképességet igényel.

"A válaszadás a folyton változó világra;

ez az, amiben szeretnénk segítséget nyújtani. Ha képesek vagyunk magunkat képezni, új eszközökhöz nyúlni és sikerélményt vinni a munkába, akkor meg fog indulni egy társadalmi megbecsülési folyamat" - vélekedett Balatoni Kata.

A digitális világ megjelenésével megszűnt a tanár szinte a pappal egyenértékű tekintélye,

új kihívásként köszöntött rá, hogy az internetes keresés korszakában az iskolai idő alatt használható tudást, komplex látásmódot adjon át a tanulóknak. A szakember úgy látja, hogy ha erre a kihívásra a tanárok jól felelnek, a társadalmi megbecsültség is meglesz.

Mint mondta, maga is úgy látja, hogy az új Nemzeti Alaptanterv jelenleg zajló társadalmi vitája iszonyú terheket ró a tanárokra, elvárásokat támaszt velük szemben, de emellett azt is hangsúlyozza: "más információkra van szükség, amiket a szülőktől nem kapnak meg a gyerekek. Erre a felület a legjobban a pedagógiában adott, és erre fel kell készíteni a tanárokat; át kell formálni a tananyagot."

A szakma előtt álló nagy feladatnak tartja Balatoni Kata

azt kideríteni, hogyan lehet lekötni, megfogni a gyerekeket,

és biztosra veszi azt is, hogy

az eddigi poroszos stílusnak leáldozott. "Széleskörűen kell ismerni a gyerekeket és a világukat, szerinte ez a kulcs.

A rendezvényen számtalan példát fogunk erre felhozni, hiszen nem a módszer számít, hanem a pedagógus" - tette hozzá a neveléstudományi kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához ennél több orosz kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

Izgalmas sztorik a magyar tőzsdén

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta a napokban, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd implikációi. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában felemás teljesítményt mutattak a vezető részvényindexek, Európában pedig esés látszik, míg az USA az irányt keresi. A magyar tőzsdén azonban vannak jó sztorik, két kisebb vállalat részvényében is brutális rali alakult ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×