eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Görögkatolikus Ifjúsági Centrum és Kollégium avató- és felszentelő ünnepségén Edelényben 2018. július 13-án.
Nyitókép: Vajda János

Novák Katalin az új családtámogatásokról: nagyon alapos előkészítő munka áll mögöttünk

A 18 és 40 év közötti házas nők 10 millió forintos szabadon felhasználható, kamatmentes hitelt vehetnek fel, amelyet 3 gyermek születése után nem kell tovább törleszteni – jelentette be vasárnap a miniszterelnök. Erről, és a további otthonteremtési kedvezmények részleteiről Novák Katalin beszélt az InfoRádiónak. Várhatóan jövő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetnie azoknak az édesanyáknak, akik legalább négy gyermeket vállaltak. A nagyszülői gyedet már július elsejétől bevezetheti a kormány – tájékoztatott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Változások 2018. július 1-től

Minden 18 és 40 év közötti házas nő 10 millió forint kamatmentes hitelt vehet fel. Ha születik egy gyermeke, a törlesztést három évre felfüggesztik. A második gyermek után szintén három éves visszafizetési szünet következik, és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek után a teljes a maradék tartozást már nem kell visszafizetni.

A program részleteiről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: gyermekes nőknél mindent a hatályba lépés után született gyermektől számolnak majd. Az ő születésétől függesztik fel a hiteltörlesztést, az utána érkező gyermek után engednek el 30 százalékot, és az őt követő után a teljes fennmaradt hitelösszeget.

Használt lakásokra is

Szintén július elsejétől a használt lakásokra is fel lehet venni kamattámogatott hitelt: két gyermek esetén 10, három gyermeknél 15 millió forintot. A már megvásárolt ingatlan jelzáloghiteléből pedig a gyermekek számától függően engednek el akár több millió forintot is – mondta Novák Katalin.

„Minden fennálló jelzáloghitelhez, csok-hoz is felvehető. Vagyis ha egy fiatal házaspár most várja a harmadik gyereket, akkor náluk a fennálló csok-hitelből már 4 millió forintot jóvá tudnak írni”.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Nyár közepétől a legalább három gyermekes házaspárok két és fél millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak új, hétszemélyes autó vásárlásához.

Novák Katalin hozzátette: további kitétel, hogy legfeljebb a gépjármű árának 50 százalékát állja az állam, tehát

minimum 5 millió forintos autót kell vásárolniuk.

Nagyszülői gyed

Várhatóan július elsejétől nyílik lehetősége a dolgozó nagyszülőnek arra, hogy valamelyik szülő helyett ők maradjanak otthon gyed-en a kisgyerekkel.

Változások 2020-tól

Jövő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a négygyermekes anyáknak. A bölcsődei férőhelyek tervezett bővítése 2022-re valósulhat meg.

Bölcsődei férőhelyek

A bölcsődei férőhelyek bővítése évekig tart: 2022-ig növelné a kormány 20 ezerrel a fogadóképességet. Az államtitkár szerint ehhez adottak a feltételek.

A kormány felmérte, hány bölcsődei helyre van még szükség az országban, településekre lebontva, és hogy az önkormányzat milyen igényeket támaszt – tájékoztatott Novák Katalin. „Nagyon alapos előkészítő munka áll már mögöttünk” – fogalmazott. Kiemete:

„úgy látom a jelenlegi pályázatokra való jelentkezésekből, hogy a bővítést az önkormányzatok helyben meg tudják oldani, tudnak munkaerőt szerezni hozzá és tudnak bölcsődéket építeni.”

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy mini-, családi- és munkahelyi bölcsődéket is kialakítanának, amelyek nem igényelnek nagy beruházásokat.

Szja-mentesség

Ahhoz, hogy a négygyermekes édesanyák mentesüljenek a személyi jövedelemadótól, hosszabb előkészítésre van szükség – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. „Több törvény módosítására van szükség, és a jövő évi költségvetés tervezése szempontjából sem kis tétel ez, ezért arra számítok, hogy jövő év január 1-jétől vezetik be”.

Novák Katalin hangsúlyozta: az anyának akkor sem kell személyi jövedelemadót fizetnie, ha már felnőtt gyerekei vannak, és élete végéig megilleti őt az adókedvezmény.

Orbán Viktor további bejelentései

A miniszterelnök évértékelőjén bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését is: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén. A tervvel kapcsolatban sok részlet még nem ismert.

Szól továbbá arról, hogy 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is.

Az évértékelő összefoglalóját és a teljes beszédet itt elolvashatja, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×