INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

nyelvtanulás

oktatás

nat

nyelvtudásért egyesület

A Nyelvtudásért Egyesület megszólalt a miniszterelnöki évértékelővel kapcsolatban

A Nyelvtudásért Egyesület megszólalt a miniszterelnöki évértékelővel kapcsolatban

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Nem tartja hatékonynak a Nyelvtudásért Egyesület elnöke azt, hogy a 9. és a 11. évfolyamos diákok kétszer két hét külföldi nyelvtanulásban részesülhetnek, amint az a miniszterelnöki évértékelőben szerepelt. A szakember szerint a közoktatásban inkább olcsóbb, hatékonyabb átalakításokra van szükség.

Évfolyamonként nagyjából 90 ezer tanulót célozna az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, 9. és 11. évfolyamos diákokra kiterjeszthető akció, amely szerint az érintett tanulók kétszer két hetet tölthetnének külföldön, nyelvtanulási céllal.

Mint Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta, az Egyesült Királyságban, tehát a legnagyobb nyelvtanfolyami szolgáltató országban összesen nagyjából ennyien vesznek részt nyelvtanfolyamokon,

nincs példa sehol a világon országos szintű, egész tanulói korosztályokat érintő ilyen programra és nagyon jó okkal.

"Összevetve minden más megoldással, ami a közoktatásban zajló idegennyelv-oktatás hatékonyságát segíti, a költsége nehezen emészthető; egy kéthetes tanfolyam külföldön rendkívül előnyös, jó az ország kultúrájával való ismerkedésre, motiváció ébresztésére, ugyanakkor szigorúan véve az idegen nyelv elsajátítása tekintetében a nagy tömegeket nézve minimális az eredménye. Elég csak arra gondolni, hogy egy ilyen programot másképp nehezen lehetne elképzelni, mint hogy zárt csoportokban kibuszoztatnak gyerekeket" - ecsetelte Rozgonyi Zoltán.

Amikor szerinte megvalósul egy ilyen megoldás tényleges pedagógiai értéke, az az, amikor

a gyerekek egyedül vagy kettesével kimennek külföldre, ahol alapvetően nemzetközi közegbe kerülnek, az ott tanulók többsége más nemzetiségű, ténylegesen egész nap az idegen nyelvet használják.

"Ez viszont ilyen tömegekben teljesen megoldhatatlan" - értékelt Rozgonyi Zoltán. Mint elmondta, a nyelvtanfolyamok időtartama eleve 3 hétnél kezdődik, és a 4 hetes a leggyakoribb.

Szerinte széles választéka van a nyelvoktatásban azoknak az eszközöknek, amikkel látványos eredményeket lehetne elérni a nyelvtanítás terén, miközben még egy olyan gonddal is szembesülni kell, hogy a legnépszerűbb tankönyvek akkreditációját felfüggesztették, amíg az új NAT-ot el nem fogadják.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Külföldi nyelvutakról - Nyelvtudásért Egyesület
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018