eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

A Nyelvtudásért Egyesület megszólalt a miniszterelnöki évértékelővel kapcsolatban

Nem tartja hatékonynak a Nyelvtudásért Egyesület elnöke azt, hogy a 9. és a 11. évfolyamos diákok kétszer két hét külföldi nyelvtanulásban részesülhetnek, amint az a miniszterelnöki évértékelőben szerepelt. A szakember szerint a közoktatásban inkább olcsóbb, hatékonyabb átalakításokra van szükség.

Évfolyamonként nagyjából 90 ezer tanulót célozna az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, 9. és 11. évfolyamos diákokra kiterjeszthető akció, amely szerint az érintett tanulók kétszer két hetet tölthetnének külföldön, nyelvtanulási céllal.

Mint Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta, az Egyesült Királyságban, tehát a legnagyobb nyelvtanfolyami szolgáltató országban összesen nagyjából ennyien vesznek részt nyelvtanfolyamokon,

nincs példa sehol a világon országos szintű, egész tanulói korosztályokat érintő ilyen programra és nagyon jó okkal.

"Összevetve minden más megoldással, ami a közoktatásban zajló idegennyelv-oktatás hatékonyságát segíti, a költsége nehezen emészthető; egy kéthetes tanfolyam külföldön rendkívül előnyös, jó az ország kultúrájával való ismerkedésre, motiváció ébresztésére, ugyanakkor szigorúan véve az idegen nyelv elsajátítása tekintetében a nagy tömegeket nézve minimális az eredménye. Elég csak arra gondolni, hogy egy ilyen programot másképp nehezen lehetne elképzelni, mint hogy zárt csoportokban kibuszoztatnak gyerekeket" - ecsetelte Rozgonyi Zoltán.

Amikor szerinte megvalósul egy ilyen megoldás tényleges pedagógiai értéke, az az, amikor

a gyerekek egyedül vagy kettesével kimennek külföldre, ahol alapvetően nemzetközi közegbe kerülnek, az ott tanulók többsége más nemzetiségű, ténylegesen egész nap az idegen nyelvet használják.

"Ez viszont ilyen tömegekben teljesen megoldhatatlan" - értékelt Rozgonyi Zoltán. Mint elmondta, a nyelvtanfolyamok időtartama eleve 3 hétnél kezdődik, és a 4 hetes a leggyakoribb.

Szerinte széles választéka van a nyelvoktatásban azoknak az eszközöknek, amikkel látványos eredményeket lehetne elérni a nyelvtanítás terén, miközben még egy olyan gonddal is szembesülni kell, hogy a legnépszerűbb tankönyvek akkreditációját felfüggesztették, amíg az új NAT-ot el nem fogadják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×