eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Teljes bölcsődei ellátás: komoly feladatok előtt áll a kormányzat

25 százalékkal meg kell emelni a kisgyermekgondozók bérét, ha a kormány megfelelő számú bölcsődei férőhelyet akar - vélekedett az InfoRádiónak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Viktória.

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén azt mondta, megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, és ehhez három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

Jelen pillanatban 47 169 a magyarországi bölcsődei férőhelyek száma; 2571 településen egyáltalán nincs semmilyen bölcsődei ellátás, 629-en pedig van - közölte az InfoRádióval a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória elmondása szerint

az érintett korosztály 17,4 százalékának nyújt ma lefedettséget a bölcsődei rendszer.

Az, hogy mindenhol legyen bölcsőde, nem kivitelezhető, és sehol a világon nem szükséges a 100 százalékos lefedettség, még a skandináv országokban sem - mondta a szakember. Magyarország 2002-ben fogadta el az úgynevezett barcelonai célkitűzést, amelyben vállalta, hogy minden harmadik gyermeknek lesz bölcsődei férőhelye, ami 33 százalékos lefedettség.

"Az irány jó, de sokat ígértek már ezen a területen. 2016 januárjában például azt mondták, 60 ezerre nő a férőhelyek száma 2018-ig, ehhez képest még az 50 ezret sem értük el" - mutatott rá Szűcs Viktória, aki nem látja, hogy a mostani 13 ezer mínuszból hogyan lesz pár éven belül 21 ezer plusz.

Az érdek-képviseleti vezető szerint ráadásul nem elég a férőhelyek bővítése, egyértelműen építkezni kellene az ígért férőhelyek biztosításához. "Az utóbbi időben a kormány az intézmény-átnevezést már meglépte - például ahol át lehetett nevezni családi napközit családi bölcsődére, vagy az egységes óvoda-bölcsődék átváltoztak minibölcsődére -, ezek bölcsődéket teremtettek a statisztikákban. Ezért megítélésem szerint már csak építéssel lehet új férőhelyet létrehozni. 2017-ről 2018-ra

országszerte összesen 11 bölcsőde épült".

Az új épületszárnyak is segíthetnek helyenként, de leginkább új bölcsődéket kellene építeni. A Balaton környékén, Közép-Magyarországon (Budapest kivételével), valamint leginkább Észak-Magyarországon nagy szükség lenne új bölcsődékre - emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy Csongrád megye viszont jól áll ebben a tekintetben.

A hazai bölcsődékben a 47 ezres férőhelyszámhoz 12 ezer dolgozó kapcsolódik, közülük közvetlenül gyermekekkel 7-8 ezren dolgoznak. Ha

Ha tehát negyedével növelni akarják a férőhelyszámot, az intézményrendszernek és a béreknek is ennyivel kell növekednie, "több ezres foglalkoztatotti szükséglet áll fenn"

Szűcs Viktória viszont azt látja, hogy bölcsődei területen nagyon kevesen szándékoznak elhelyzedni, ráadásul a tanuló fiatalok 25-30 százaléka nem is akar az országban maradni. A pályától tapasztalatai szerint elsősorban az alacsony fizetés tartja távol a fiatalokat, hiszen többet kereshetnek akár diákmunkával is, mint ha közalkalmazotti illetményért vagy akár pedagógus életpálya díjazásért gyerekekkel foglalkozik.

Legalább 25 százalékos béremelésre lenne szükség

a szakember szerint ahhoz, hogy legyen elegendő bölcsődei dolgozó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×