eur:
385.28
usd:
354.88
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Teljes bölcsődei ellátás: komoly feladatok előtt áll a kormányzat

25 százalékkal meg kell emelni a kisgyermekgondozók bérét, ha a kormány megfelelő számú bölcsődei férőhelyet akar - vélekedett az InfoRádiónak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Viktória.

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén azt mondta, megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, és ehhez három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

Jelen pillanatban 47 169 a magyarországi bölcsődei férőhelyek száma; 2571 településen egyáltalán nincs semmilyen bölcsődei ellátás, 629-en pedig van - közölte az InfoRádióval a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória elmondása szerint

az érintett korosztály 17,4 százalékának nyújt ma lefedettséget a bölcsődei rendszer.

Az, hogy mindenhol legyen bölcsőde, nem kivitelezhető, és sehol a világon nem szükséges a 100 százalékos lefedettség, még a skandináv országokban sem - mondta a szakember. Magyarország 2002-ben fogadta el az úgynevezett barcelonai célkitűzést, amelyben vállalta, hogy minden harmadik gyermeknek lesz bölcsődei férőhelye, ami 33 százalékos lefedettség.

"Az irány jó, de sokat ígértek már ezen a területen. 2016 januárjában például azt mondták, 60 ezerre nő a férőhelyek száma 2018-ig, ehhez képest még az 50 ezret sem értük el" - mutatott rá Szűcs Viktória, aki nem látja, hogy a mostani 13 ezer mínuszból hogyan lesz pár éven belül 21 ezer plusz.

Az érdek-képviseleti vezető szerint ráadásul nem elég a férőhelyek bővítése, egyértelműen építkezni kellene az ígért férőhelyek biztosításához. "Az utóbbi időben a kormány az intézmény-átnevezést már meglépte - például ahol át lehetett nevezni családi napközit családi bölcsődére, vagy az egységes óvoda-bölcsődék átváltoztak minibölcsődére -, ezek bölcsődéket teremtettek a statisztikákban. Ezért megítélésem szerint már csak építéssel lehet új férőhelyet létrehozni. 2017-ről 2018-ra

országszerte összesen 11 bölcsőde épült".

Az új épületszárnyak is segíthetnek helyenként, de leginkább új bölcsődéket kellene építeni. A Balaton környékén, Közép-Magyarországon (Budapest kivételével), valamint leginkább Észak-Magyarországon nagy szükség lenne új bölcsődékre - emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy Csongrád megye viszont jól áll ebben a tekintetben.

A hazai bölcsődékben a 47 ezres férőhelyszámhoz 12 ezer dolgozó kapcsolódik, közülük közvetlenül gyermekekkel 7-8 ezren dolgoznak. Ha

Ha tehát negyedével növelni akarják a férőhelyszámot, az intézményrendszernek és a béreknek is ennyivel kell növekednie, "több ezres foglalkoztatotti szükséglet áll fenn"

Szűcs Viktória viszont azt látja, hogy bölcsődei területen nagyon kevesen szándékoznak elhelyzedni, ráadásul a tanuló fiatalok 25-30 százaléka nem is akar az országban maradni. A pályától tapasztalatai szerint elsősorban az alacsony fizetés tartja távol a fiatalokat, hiszen többet kereshetnek akár diákmunkával is, mint ha közalkalmazotti illetményért vagy akár pedagógus életpálya díjazásért gyerekekkel foglalkozik.

Legalább 25 százalékos béremelésre lenne szükség

a szakember szerint ahhoz, hogy legyen elegendő bölcsődei dolgozó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×