eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Madár István: a közvetlenül gyermekvállalás előtt állók járnak a legjobban

A kormányfő által bejelentett családvédelmi akcióterv lehetővé teszi, hogy 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt vegyenek fel a gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nők - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője.

Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be vasárnapi évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök, a pontok között a közvetlenül családalapítás előtt álló fiatalokat segítő intézkedés is helyet kapott: a 18 és 40 év közötti, első házasságot kötő nők 10 millió forint szabad felhasználású, fixen 3 százalék alatti kamatozású hitelt vehetnek fel, aminek a törlesztésére további kedvezmények járnak a megszülető gyermekeknek köszönhetően.

Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője az évértékelő leginkább figyelemre méltó pontjának ezt a támogatási formát nevezte az InfoRádiónak nyilatkozva.

"A bejelentés alapján úgy tűnt, hogy

a házasság előtt állók, gyermekvállalást tervezgetők számára jelent ez jelentős kedvezményt.

A hétfői információk alapján viszont úgy tűnik, hogy még csábítóbb ez az eszköz, illetve egy ponton szigorodást tapasztalhatunk" - jelezte elöljáróban a vezető elemző, utalva Novák Katalin családügyi államtitkárnak az akciótervet részletező bejelentéseire.

Madár István szerint

nemcsak a frissen házasodók kaphatnak ilyen támogatást, hanem azok is, akik régebb óta házasok és további gyermekeket terveznek, vagy nem terveznek,

a szabályozó ugyanis nem tért ki arra, hogy az adott házaspárnak kell-e további gyermekeket vállalni.

A másik fontos lazítás a vezető elemző szerint az, hogy kedvezményes konstrukciójú hitelről van szó, 20 éves futamidővel, 50 ezer forintos részletekben kell visszafizetni, és úgy számolják, hogy a piacinál érdemben alacsonyabb kamatozás mellett, ami felvetheti azt, hogy

azok is igénybe veszik majd a hitelt, akiknek a hitelfelvétel nem jár gyermek vállalásával, csak valamilyen hitel kell nekik.

Van ugyanakkor egy szigorítás, amely szerint erre a hitelre 3 évig lehet jelentkezni, tehát tulajdonképpen ez egy "lökés" a szabályozó szándéka szerint, hogy a családok hozzák előre a gyermekvállalási szándékukat.

"A legeslegjobban azok járnak, akik közvetlenül gyermekvállalás előtt állnak, hiszen ők nagyon hamar felfüggesztődnek a törlesztés alól, és ebben az esetben ingyen jutottak 10 millió forinthoz"

- mutatott rá Madár István.

Azt egyelőre nem tudni, hogy azokra, akiknél már megvan a 3 gyermek, mi vonatkozik,

ugyanis még az is elképzelhető lenne, hogy felvehetik a hitelt, amit egyből el is engednek, Madár István azonban valószínűnek tartja, hogy a jogalkotó ügyelni fog rá, hogy a hitelt ne utólagos támogatásként vegyék fel, hanem a még meg nem született gyermekekhez köthetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×