INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

évértékelő

orbán viktor

családvédelmi akcióterv

Együtt a három gyerekes debreceni Szabó család az épülő házba:, balról Patrik, Hanna, az anyuka: Oktávia, az apa: Szabó István és Zsombor. A család 40 százalékos önerővel és CSOK támogatással házat épít a városszéli Huszti Lakóparkban. A 170 négyzetméteres, két szintes épületben a három gyerek saját szobát kap. Azt tervezik, hogy nyolc hónapos kivitelezés után a 2016-os karácsonyt új otthonukban tölthetik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Újabb részletek derülhetnek ki Orbán Viktor hét pontjáról

Infostart

A miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében ismertette a hét pontos családtámogatási intézkedéscsomagot. Ma a javaslatokat kidolgozó államtitkár, Novák Katalin árulhat el újabb részleteket.

A gyermekvállalási kedv növelését célzó intézkedéseket, "családvédelmi akciótervet" jelentett be vasárnapi évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök. A Portfolio elemzésében emlékeztet arra, hogy immár harmadik éve 1,5 körül stagnál a termékenységi ráta, és a kormány eddigi erőfeszítései nem hozták meg a gyermekvállalási kedv kívánt javulását. A most bejelentett demográfiai csomag mérete az elemzés szerint akkora, hogy akár fel lehet fogni gazdaságélénkítő csomagnak is.

A kormányfő vasárnapi évértékelőjében emlékeztetett: családügyben nemzeti egységet hoztak létre, 1 millió 350 ezren vettek részt az erről szóló nemzeti konzultációban, és 80 százalék támogatta a kormány családpolitikáját.

Megjegyezte, 9 év alatt megduplázták a családok támogatását, ami arányaiban a legmagasabb Európában.

Orbán Viktor hétpontos családvédelmi akciótervről azt mondta: "ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás".

Arról azonban a miniszterelnök nem beszélt, hogy az egyes intézkedések mikor lépnek hatályba, nem utalt arra sem, hogy miből fedezik a juttatásokat. (Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón annyit árult el, hogy a csomag már indén életbe lép, és az intézkedések átcsoportosítással valósulhatnak meg.)

Ma Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart, és a meghívó tanúsága szerint "ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit". Vagyis kiderülhetnek újabb részletek.

Korábban a miniszterelnök azt mondta, hogy Novák Katalin a tavalyi családügyi konzultáció alapján készítette el a csomagot, amely Orbán Viktor szavai szerint "nagyon költséges, és csak fokozatosan lehet megvalósítani".

Próbaszámítás

A Portfolió utánaszámolt, hogy az szja elengedése a 4. gyermek után 24 milliárd forintos kiesést okoz évente a költségvetésnek, ami töredéke a teljes, 1900-2100 milliárd forint körüli éves szja-bevételek. Az összeg ugyanakkor jóval magasabb lehet, ha nem csak az ezután születendő 4. gyermek után járna a kedvezmény, hanem azoknak is, akiknek már nagyok a gyerekei.

A gazdasági portál azt is kiszámolta, hogy egy négygyermekes, 40 évesen ismét munkát vállaló és így az élete végéig szja-mentességet élvező nő (bruttó átlagbért, 4%-os bruttó bérnövekedést, nem változó szabályokat és 15%-os szja-kulcsot feltételezve) nyugdíjba vonulásának időpontjáig összesen

18,1 millió forintos adóelőnyhöz juthat.

Nem világos ugyanakkor még, hogy a mentesség mellett változatlanul él-e tovább a 3 és a feletti gyermekek után járó havi 99 ezer forintos kedvezmény (ami az szja-n túl a járulékból is érvényesíthető).

A gazdasági hírportál elemzése szerint, noha a részletekről még keveset tudni, a vasárnapi bejelentés alapján a kormány nagy összegű direkt támogatásokkal, az anyák munkapiaci helyzetének javításával, illetve üzenet értékű lépésekkel is előállt annak érdekében, hogy javítsa a gyenge gyermekvállalási kedvet. A legnagyobb pénzt megmozgató eszköz a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása lehet.

Nyitókép: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

190210 BEL 1 Orbán Viktor évértékelő beszéde
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018