eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Használt lakások: akár árrobbanást is hozhat az akcióterv

Megélénkülhet a használt lakások forgalma a most bejelentett családvédelmi akcióterv hatására, a növekvő keresleti piac pedig további áremelkedést hozhat - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője, Mester Nándor.

Jelentős hatással lesz a használt lakások piacára a vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv, melynek egyik pontja alapján használt lakásokra is felhasználható lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) - vélekedett az InfoRádiónak a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője, Mester Nándor.

"Elérhetőbbé válnak bizonyos lakástípusok, méretek, de sok részletet nem tudunk" - vázolta nagy vonalakban Mester Nándor, aki felfigyelt Novák Katalin családügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatójának egyik félmondatára, "ez pedig a 35 millió forintos értékhatár eltörlése". Eszerint ha valaki minden kedvezményt igénybe vesz és megszületik a kívánt gyermekszám, plusz a fedezetet is úgy képes felmutatni, hogy vissza tudja majd fizetni a kedvezményes hitelt, akkor

"valószínűleg több tízezer ember válik arra alkalmassá, hogy a nagyvárosokban lakást vásároljon".

A nyáron hatályba lépő rendelkezés hatására Mester Nándor úgy véli, a korábbi, támogatási bejelentésekhez hasonlóan

a lakáseladást tervező tulajdonosok most is ki fognak várni.

"Aki értesül arról, hogy a keresleti oldalt nagyon megtámogatja a kormány hitel segítségével, vissza nem térítendő támogatással, nyilvánvalóan arra számít, hogy jóval drágábban tudja eladni a lakását, ebből az következik, hogy

a mostani számítások szerint rövid időn belül legalább 10 százalékos drágulásra lehet számítani"

- jelentette ki Mester Nándor.

Közvetve az új lakások piacát is érinti az intézkedés, ahol amúgy is nagyon emelkednek az árak az alapanyagok és a munkaerő drágulása miatt. Aki ugyanis eddig lakást keresett és nem tudta kifizetni az irdatlan magas árakat, szintén a használt ingatlanok felé fordul.

Ez összességében igen jelentős drágulást, akár árrobbanást is hozhat.

A szakértő hozzátette: számos tényező még nem ismert, például az sem, hogy az állam által adott támogatások összessége milyen hatással lesz a vásárolt lakások méretére, vagyis mekkora lakásra lesz elegendő a családokhoz érkező pénz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×