eur:
385.21
usd:
355.41
bux:
69407.49
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Pexels

Használt lakások: akár árrobbanást is hozhat az akcióterv

Megélénkülhet a használt lakások forgalma a most bejelentett családvédelmi akcióterv hatására, a növekvő keresleti piac pedig további áremelkedést hozhat - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője, Mester Nándor.

Jelentős hatással lesz a használt lakások piacára a vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv, melynek egyik pontja alapján használt lakásokra is felhasználható lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) - vélekedett az InfoRádiónak a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője, Mester Nándor.

"Elérhetőbbé válnak bizonyos lakástípusok, méretek, de sok részletet nem tudunk" - vázolta nagy vonalakban Mester Nándor, aki felfigyelt Novák Katalin családügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatójának egyik félmondatára, "ez pedig a 35 millió forintos értékhatár eltörlése". Eszerint ha valaki minden kedvezményt igénybe vesz és megszületik a kívánt gyermekszám, plusz a fedezetet is úgy képes felmutatni, hogy vissza tudja majd fizetni a kedvezményes hitelt, akkor

"valószínűleg több tízezer ember válik arra alkalmassá, hogy a nagyvárosokban lakást vásároljon".

A nyáron hatályba lépő rendelkezés hatására Mester Nándor úgy véli, a korábbi, támogatási bejelentésekhez hasonlóan

a lakáseladást tervező tulajdonosok most is ki fognak várni.

"Aki értesül arról, hogy a keresleti oldalt nagyon megtámogatja a kormány hitel segítségével, vissza nem térítendő támogatással, nyilvánvalóan arra számít, hogy jóval drágábban tudja eladni a lakását, ebből az következik, hogy

a mostani számítások szerint rövid időn belül legalább 10 százalékos drágulásra lehet számítani"

- jelentette ki Mester Nándor.

Közvetve az új lakások piacát is érinti az intézkedés, ahol amúgy is nagyon emelkednek az árak az alapanyagok és a munkaerő drágulása miatt. Aki ugyanis eddig lakást keresett és nem tudta kifizetni az irdatlan magas árakat, szintén a használt ingatlanok felé fordul.

Ez összességében igen jelentős drágulást, akár árrobbanást is hozhat.

A szakértő hozzátette: számos tényező még nem ismert, például az sem, hogy az állam által adott támogatások összessége milyen hatással lesz a vásárolt lakások méretére, vagyis mekkora lakásra lesz elegendő a családokhoz érkező pénz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit
aréna

Prőhle Gergely a német EP-kampányról: ne mondjunk semmit, de úgy, mintha mondanánk valamit

A német politikának most nincs olyan egységes víziója, mint az ország újraegyesítésekor volt, ráadásul a politikusainak Európáról sincs kiforrott elképzelése – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója beszélt a német gazdaság gondjairól, az AfD karanténjáról és a kormánykoalíció széthúzásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Tavaly a magyarországi cégek közel háromnegyede (73%-a) nehezen talált megfelelő képzettséggel bíró dolgozókat az üres álláshelyeik betöltésére, miközben ez a ráta öt évvel ezelőtt még „csak” 51% volt – derül ki a ManpowerGroup nemzetközi felméréséből. Az Eurobarometer kutatása szerint a hazai kkv-k 66%-a a munkaerőhiány egyik fő okának azt tartja, hogy a meghirdetett állásokra jelentkezők nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel, készségekkel vagy tapasztalattal. Az így vélekedő hazai cégek aránya jóval meghaladja az uniós átlagot (54%). E tekintetben a kkv-k csak Észtországban és Szlovákiában látják rosszabbul a helyzetet az EU-n belül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×