eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Novák Katalin bejelentése: kamatmentes lesz az anyák kölcsöne - részletek

A kormányfő által vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteiről tartott sajtótájékoztatót a családügyi államtitkár.

Cikkünk frissül.

2010-ben feleannyi pénz állt rendelkezésre a családoknak, mint most - fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Novák Katalin családügyi államtitkár, ahol a családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

Mint elmondta, a tervezett gyermekek megszületéséről szól, azóta szerinte bizonyára sokan kalkuláltak, hogy mit jelentenek a bejelentett szavak. (A bejelentéseket cikkünk végén olvashatják.)

A kedvezményes hitelről elmondta: szabad felhasználású és kamatmentes lesz. Ennek feltételei: 18-40 év közötti legyen az édesanya, az első gyermek megszületése után 3 évig nem kell fizetni a hitelt, a második gyermeknél ugyanígy történik, plusz a 30 százalék elengedés érvényes rá, a harmadik gyermeknél pedig megszűnik a visszafizetési kötelezettség. Az akció nyárig érvényes, és három évig lehet a programba belépni.

Otthonteremtés/csok: a mellé járó kamattámogatott kölcsön érvényes lesz a használt lakásokra is. Két gyermek nevelése esetén 10, három gyermeknél 15 millió forintos kedvezményes hitel jár, 3 százalék alatti kamatozással. Nyártól érvényes az akció.

Összesítve az eddigiek: akár 35 milliós kedvezményre is szert lehet tenni az eddigi támogatásokból.

Jelzáloghitel-kedvezmény: szintén július 1-jével él a lehetőség, hogy ha a családba megérkezik a második gyermek, 1 millió forintot jóváír az állam, a második gyermeknél 4 millió ugyanez a jóváírás, minden további gyermek 1-1 milliós kedvezménnyel jár.

Anyák szja-kedvezménye: 2020-tól azok, akik legalább 4 gyermeket vállaltak (szültek, neveltek), nyugdíjig nem kell szja-t fizetni. Emellett megmarad a családi adókedvezmény rendszere is.

Nagyszülői gyed: a család belső összhangjáról szól az intézkedés. Ahol a nagyszülő dolgozó, és a szülők úgy döntenek, átadhatják a jogosultságot. A gyed extra viszont a nagyszülőre nem terjed ki. Várhatóan július 1-jétől él az intézkedés.

2022-ig megvalósul a teljes bölcsődei ellátás Magyarországon. Novák Katalin szerint megállt a termékenységi zuhanás, összesen 70 ezer bölcsődei férőhellyel minden gond megoldódhat, tehát 20 ezres emelés szükséges, amiben az önkormányzatokra is számítanak. 2020-ig 60 ezer a cél, 2021-ig 70 ezer férőhely.

Autóvásárlási program: sokak Novák Katalin szerint azért nem vállalnak több gyereket, mert nincs elég nagy autójuk. A 2,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás 7 személyes, új autó megvásárlásához társul, háromgyermekes családok kaphatják, várhatóan július elsejétől.

Költségvetési akadályok nem állnak a program megvalósulása előtt - jelentette be Novák Katalin.

A kormányfői bejelentés

Orbán Viktor kormányfő vasárnap a Várkert Bazárban tartott évértékelőjén az alábbi hétpontos családvédelmi akciótervet jelentette be.

  1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.
  2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.
  3. Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át.
  4. Életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek.
  5. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
  6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.
  7. Bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

A családügyi államtitkár január 16-án volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. Tekintse meg az adást!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×