eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Júliustól él négy családvédelmi kedvezmény - a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Kiterjesztett, részletezett csok, ösztöndíjas szakképzés, lecserélődő Soros-plakátok - ezek voltak a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter legfontosabb témái az aktuális kormányülésről.

Elkészült a családvédelmi akcióterv menetrendje - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Négy pont július 1-jén lép hatályba: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedés és a nagycsaládos autótámogatás.

A bölcsődetámogatás hosszabb távra szól, 2022-re azt vállalja a kormány, hogy aki bölcsődébe akarja adni a gyermekét, annak erre lehetősége legyen. A nagyszülői gyes és a legalább 4 gyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-től él" - mondta a tárcavezető.

A kormány döntött a több gyermeket vállaló fiatal házaspárok 10 millió forintos állami támogatásának részleteiről.

"Ez a támogatási forma abban az esetben jár, ha a feleség 18 és 40 év közötti, az házaspár legalább egyik tagja 3 év biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik; a 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön támogatássá válik a gyermekvállalás fényében" - jelentette be, hozzátéve, az örökbefogadott gyermekek is számítanak.

A falusi csokot is kiterjesztik.

"Minden, népességcsökkenéssel érintett, 5000 fő alatti település ebbe a körbe tartozik, ez a gyakorlatban 2373 települést jelent."

Szakképzési reform

A kormány

ösztöndíjat kíván adni azoknak a szakképzésben részt vevő gyerekeknek, akik a szakma mellé érettségit is szeretnének, ennek havi értéke 30 ezer forint lehet, és alanyi jogon járhat.

Kérdésre válaszolva tűrhetetlennek nevezte a fapados légitársaságok ferihegyi utasvárójában lévő állapotokat, bízik abban, hogy az üzemeltető cég már nyárra lép. A zajterhelésről szólva elmondta, reális cél, hogy éjszaka repülési stop lesz Ferihegyen.

A Magyar Posta cégvezetőinek horrorisztikus fizetését kommentálva azt mondta,

prémiumokkal együtt sem kereshet senki az állami cégeknél 5 millió forintnál többet.

Azt is bejelentette, nem fog csökkenni jövőre a személyi jövedelemadó, nem bírná el a költségvetés.

Néppárt: kint vagy bent?

A Fideszt szerinte csak a kicsi, bevándorláspárti erők támadják az Európai Néppártban (EPP).

"Kizárólag olyan pártok támadják a Fideszt az Európai Néppárton belül, amelyek a bevándorlási kvótákat támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben. Kizárólag olyan pártokról van szó, amelyek vezetői nem visel senki politikai felelősséget."

Leszögezte,

a Fidesz az Európai Néppártban szeretne maradni, a német keresztény pártokkal, a CDU-val és a CSU-val pedig tárgyaltak már

- a populistákkal és az euroszkeptikusokkal nem.

A Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokat jövő héten leveszik - erősítette meg a korábbi híreket -, helyükre a családvédelmi akcióterv tájékoztató plakátjai kerülnek.

A Sorsok Háza nevet viselő múzeum az intézményt övező viták miatt idén sem nyílik meg az ő várakozásai szerint.

További kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, közepes hatótávolságú rakétákat vásárol Magyarország az Egyesült Államoktól, és lehetségesnek nevezte, hogy

a nyugdíjasok újabb, egyszeri támogatást kapnak a kormánytól.

Figyelmeztetett azokra a gazdasági elemzői várakozásokra, amelyek szerint ősszel újabb gazdasági válság jön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×