eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel

A Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök fontos partnere volt a magyar kormánynak a migránsválság ügyében - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. Orbán Viktor szerint a hétvégi Európai Uniós miniszterelnöki csúcs egyik fő célja az uniós állampolgárok érdekeinek védelme lesz.

A Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnök fontos partnere volt a magyar kormánynak a menekülthelyzet kezelésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. „Nélküle sokkal nehezebb lett volna, ha egyáltalán képesek lettünk volna, megvédeni a magyar határt” – fogalmazott, hozzátéve: ő volt az első balkáni politikus, aki kerítést épített. A kormányfő kiemelte: Macedóniára és Nikola Gruevszkire is szövetségesként tekintenek.

„Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel, ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás”

– vélekedett.

Orbán Viktor továbbra is arra számít, hogy az európai parlamenti választások előtti időszakot a migrációt támogatók és ellenzők vitája határozza meg. „A bevándorláspárti erők még tesznek egy utolsó kísérletet” – mondta.

A miniszterelnök a főpolgármesterrel kötött megállapodásról azt mondta, hogy a jövőben minden budapesti beruházásról közösen döntenek. Mint mondta:

„Tarlós István nem feladott, hanem megszerzett jogokat a főváros számára”.

Orbán Viktor kifejtette: azért mondott le egyes jogokról a kormány nevében, mert úgy látta, a főpolgármester körül olyan csapat alakult ki, mellyel közösen jobb döntéseket hozhatnak.

A kormányfő hangsúlyozta: a hétvégi európai uniós miniszterelnöki csúcs egyik fő célja az uniós állampolgárok érdekeinek védelme lesz. Szerinte a találkozón tárgyalandó dokumentum megnyugtatóan rendezi a Nagy-Britanniában élő magyarok helyzetét. Orbán Viktor szerint a brüsszeli vezetők hibái vezettek a Brexithez.

A migránskártya és a migránsvízum ügye is azt mutatja, hogy a bevándorlást támogatók védekezés helyett "szállítmányozási ügynökségként" fogják fel az európai intézményeket, szerintük ugyanis ez a kontinens érdeke – mondta Orbán Viktor. Ez szerinte Magyarország szempontjából különösen előnytelen, hozzátette: csak az európai parlamenti (EP) választás után vár minőségi változást – írja az MTI.

Az úgynevezett migránskártyákról a kormányfő azt mondta: miközben a pénzmosás elleni harcra hivatkozva folyamatosan "szorongatják az európai emberek torkát a hatóságok", aközben valakik – úgy tűnik, az Európai Bizottság – névtelen bankkártyákat osztogatnak olyanoknak, akiket nem ismerünk, nem tudni, mit akarnak, és akik közül sokan válnak terroristává, bűnözővé.

Jogos a kérdés, hogy ez miért történik, honnan van a pénz – tette hozzá, megjegyezve, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők az ügyet nem hagyják annyiban, fel akarják deríteni.

A „migránsvízumot” úgy kommentálta:

ez egy olyan kapunyitás, amelyen az ár ismét betörhet Európába.

Az EP egyszer már leszavazta, de most újra napirendre vetetik, és "le akarják nyomni a torkunkon" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint véget ért a száz év magyar magány korszaka, mindenki rájött arra, hogy "velünk együttműködni nem természetellenes, sőt értelmes dolog, sőt megéri".

Aki a magyarokkal együttműködik, jól jár

– hangoztatta a kormányfő. Hozzátette: a közös gazdaságfejlesztési programok nemcsak Magyarországnak és a mai államhatáron kívül élő magyaroknak jók, hanem a szomszédos államok nem magyar állampolgárainak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×