eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor

Kémkednek utánunk a kütyük? - hetilapszemle

A HVG az egyetemek finanszírozásáról, míg a Figyelő az amerikai-kínai kereskedelmi háború újabb fejezetéről ír.

A Figyelő azt írja, hogy az Egyesült Államok kormányzata apró, elrejtett kémcsipeket vélt felfedezni a Kínából származó hardvereszközökben. Az érintett szervereket harminc cég, köztük az Amazon és az Apple is használja. Sajtóértesülések szerint 17 forrás erősítette meg ezt, többek között kormányzati tisztviselők. Gyanús, hogy az érintett nagyvállalatok túl hevesen tiltakoznak mindkét részről. Kémkednek utánunk a kínai kütyük, vagy csak egy újabb álhírről van szó, amely a kereskedelmi háború része? - erre a kérdésre keresi a választ az összeállítás.

A HVG szerint nincs még vége a szűkös esztendőknek az egyetemeken, mert bár papíron emelkedésnek indult a felsőoktatás finanszírozása, valójában nem lett több pénzük az intézményeknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma külsős szakemberekkel világíttatja át a válságos állapotban lévő egyetemeket, hogy kiderüljön, hol a hiba. A HVG szerint ezzel még tovább csökken az intézmények autonómiája, amelyre a legnagyobb csapást a 2013-as negyedik alaptörvény-módosítás után bevezetett kancellári rendszer mérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×