eur:
393.31
usd:
367.41
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Emmanuel  Macron francia elnök beszédet mond egy rendezvényen az északkelet-franciaországi Pont-a-Moussonban 2018. november 5-én. Macron az első világháborút lezáró tűzszünet aláírásának 100. évfordulója alkalmából kezdett egyhetes körútja során felkeresi az első világháború franciaországi emlékhelyeit.
Nyitókép: MTI/EPApool/Ludovic Marin

Nézőpont: nagy az egyetértés Macronról a V4-országok lakosai körében

Romlik a francia köztársasági elnök megítélése a visegrádi országok közvéleményében a Nézőpont Intézet felmérése szerint: Emmanuel Macront már kevesebben kedvelik, mint amennyien rossz véleménnyel vannak róla.

Emmanuel Macron az elmúlt évben rendszeresen bírálta a visegrádi együttműködés országait, ez nyomot is hagyott a francia elnök imázsán - fogalmazott az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet friss kutatását bemutatva Nagy Dániel vezető kutató.

"Ismertsége és elutasítottsága is nőtt, a róla jó véleménnyel lévők aránya azonban nem változott a V4-es országok lakosai körében"

- tette hozzá.

Az októberi telefonos adatfelvétel alapján készített kutatásból kiviláglik,

33 százaléknyian kedvelik Macront, és 38 százaléknyian vannak rossz véleménnyel róla - utóbbi adat 2017-ben még csak 22 százalékos volt.

Macron "ismeretlensége" egy év alatt egyébként 28-ról 18 százalékra csökkent egy év alatt Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Az eredményekből Nagy számára egyértelmű, hogy mindaz, aki mostanában ismerte meg Macront és tevékenységét, rossz véleménye van a liberális francia közjogi méltóságról.

Nemzetekre bontva is megvannak az eredmények: Nagy Dániel beszámolója szerint nincs nagy különbség a V4-államok adatai között.

"Minden egyes országban nőtt a francia elnök ismertsége, ezzel együtt az elutasítottsága is. Csehországban 30-ról 46 százalékra, Lengyelországban 25-ről 32 százalékra, Szlovákiában pedig 16-ról 33 százalékra

nőtt a Macronról rossz véleménnyel bírók hányada" - húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×