eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Egymillió hazai kút várhat engedélyezésre december végéig

Ötven és százezer forintba kerülhet a telkünkön álló kút engedélyeztetése, amire már nincs is sok idő. A részleteket Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke mondta el az InfoRádióban.

Akár egymillió is lehet azon kutak száma Magyarországon, amelyeket a jelenleg érvényes jogszabályok szerint idén december 31-éig engedélyeztetni kell. Ehhez ráadásul minden esetben szükség van szakemberre is, így az ingyenes fennmaradási engedély akár 100 ezer forintba is kerülhet a tulajdonosnak.

Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: a fennmaradási engedély adatlapját két embernek kell aláírnia, a tulajdonosnak és egy mérnöki kamarai tagsággal rendelkező mérnöknek, vagy utóbbi helyett egy hivatásos kútfúrónak, aki névvel, arccal, képzettséggel végzi ezt a tevékenységet, és odaírja, milyen technológiával és eszközzel dolgozik.

Mi van benne a 100 ezer forintban?

"Föl kell vonulni a helyszínen, a szivattyút ki kell emelni. Ha lejárható a kút, akkor el lehet benne végezni különböző méréseket, mélységet és vízszintet" - fejti ki Rózsa. Véleménye szerint mindenképpen

szükséges kútkamerás vizsgálat is,

amivel a kút műszaki szerkezetére vonatkozó kérdések tisztázhatóak.

A fúrt kutat illetően a kitermelés beindítására is szükség van, amivel kapcsolatban szintén felmerülhet költség, hisz kell egy működő szivattyú és lezárható kútfej is, a környezetnek pedig biztosítania kell az esetlegesen felmerülő szennyeződések távoltartását.

"Valahol 50 és 100 ezer forint közötti összegbe kerülhet egy tisztességes kút-állapotfelmérés, engedélykérés" - számszerűsíti az elhangzottakat Rózsa Attila.

Honnan tudható, hogy milyen a kút?

Ha valaki telket vásárol, amin kút van, úgy tudja eldönteni, hogy ásott vagy fúrt kútja lett-e, hogy milyen átmérője van, illetve milyen a fala.

"Az ásott kutakból kézi erővel szedték ki a földet, tehát ha egy kút 60-80 centinél nagyobb átmérőjú, ezzel van dolgunk. Az ásott kutak falazata pedig tégla vagy rakott kő" - mondta el Rózsa Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×