INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

kút

kútfúrás

engedély

Egymillió hazai kút várhat engedélyezésre december végéig

Egymillió hazai kút várhat engedélyezésre december végéig

Ötven és százezer forintba kerülhet a telkünkön álló kút engedélyeztetése, amire már nincs is sok idő. A részleteket Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke mondta el az InfoRádióban.

Akár egymillió is lehet azon kutak száma Magyarországon, amelyeket a jelenleg érvényes jogszabályok szerint idén december 31-éig engedélyeztetni kell. Ehhez ráadásul minden esetben szükség van szakemberre is, így az ingyenes fennmaradási engedély akár 100 ezer forintba is kerülhet a tulajdonosnak.

Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: a fennmaradási engedély adatlapját két embernek kell aláírnia, a tulajdonosnak és egy mérnöki kamarai tagsággal rendelkező mérnöknek, vagy utóbbi helyett egy hivatásos kútfúrónak, aki névvel, arccal, képzettséggel végzi ezt a tevékenységet, és odaírja, milyen technológiával és eszközzel dolgozik.

Mi van benne a 100 ezer forintban?

"Föl kell vonulni a helyszínen, a szivattyút ki kell emelni. Ha lejárható a kút, akkor el lehet benne végezni különböző méréseket, mélységet és vízszintet" - fejti ki Rózsa. Véleménye szerint mindenképpen

szükséges kútkamerás vizsgálat is,

amivel a kút műszaki szerkezetére vonatkozó kérdések tisztázhatóak.

A fúrt kutat illetően a kitermelés beindítására is szükség van, amivel kapcsolatban szintén felmerülhet költség, hisz kell egy működő szivattyú és lezárható kútfej is, a környezetnek pedig biztosítania kell az esetlegesen felmerülő szennyeződések távoltartását.

"Valahol 50 és 100 ezer forint közötti összegbe kerülhet egy tisztességes kút-állapotfelmérés, engedélykérés" - számszerűsíti az elhangzottakat Rózsa Attila.

Honnan tudható, hogy milyen a kút?

Ha valaki telket vásárol, amin kút van, úgy tudja eldönteni, hogy ásott vagy fúrt kútja lett-e, hogy milyen átmérője van, illetve milyen a fala.

"Az ásott kutakból kézi erővel szedték ki a földet, tehát ha egy kút 60-80 centinél nagyobb átmérőjú, ezzel van dolgunk. Az ásott kutak falazata pedig tégla vagy rakott kő" - mondta el Rózsa Attila.

Kapcsolódó hang

Engedélyezni kell a kutakat év végéig
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018